Niech \(\displaystyle{ a, b, c \in [-1, 1] }\) takie ze \(\displaystyle{ 1 + 2abc \ge a^2 + b^2 + c^2.}\)
Pokaż ze \(\displaystyle{ 1 + 2a^2b^2c^2 \ge a^4 + b^4 + c^4.}\)
Nierówność z trzema niewiadomymi
-
- Użytkownik
- Posty: 138
- Rejestracja: 14 wrz 2018, o 18:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Brak
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 4 razy
Nierówność z trzema niewiadomymi
Ostatnio zmieniony 2 sty 2020, o 09:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu.
Powód: Poprawa tematu.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Nierówność z trzema niewiadomymi
Widziałem na forum podobny trick (w 2017 roku), tylko dlatego udało mi się to rozwiązać.
Wiemy z treści zadania, że macierz
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{ccc}1&a &b\\a&1&c\\b&c&1 \end{array} \right)}\)
jest nieujemnie określona. Istotnie, ma ona nieujemne minory główne:
\(\displaystyle{ 1\ge 0\\1-a^{2}\ge 0\\ \mathrm{det}\left(\begin{array}{ccc}1&a &b\\a&1&c\\b&c&1 \end{array} \right)=1+2abc-a^{2}-b^{2}-c^{2}\ge 0}\)
Z twierdzenia Schura:
wynika, że nieujemnie określoną jest też macierz
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{ccc}1&a^{2} &b^{2}\\a^{2}&1&c^{2}\\b^{2}&c^{2}&1 \end{array} \right)}\),
która jest produktem Hadamarda powyższej macierzy z nią samą,
a więc w szczególności jej wyznacznik jest nieujemny, czyli
\(\displaystyle{ 1+2(abc)^{2}-a^{4}-b^{4}-c^{4}\ge 0}\), skąd teza.
Wiemy z treści zadania, że macierz
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{ccc}1&a &b\\a&1&c\\b&c&1 \end{array} \right)}\)
jest nieujemnie określona. Istotnie, ma ona nieujemne minory główne:
\(\displaystyle{ 1\ge 0\\1-a^{2}\ge 0\\ \mathrm{det}\left(\begin{array}{ccc}1&a &b\\a&1&c\\b&c&1 \end{array} \right)=1+2abc-a^{2}-b^{2}-c^{2}\ge 0}\)
Z twierdzenia Schura:
Kod: Zaznacz cały
https://en.wikipedia.org/wiki/Schur_product_theorem
wynika, że nieujemnie określoną jest też macierz
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{ccc}1&a^{2} &b^{2}\\a^{2}&1&c^{2}\\b^{2}&c^{2}&1 \end{array} \right)}\),
która jest produktem Hadamarda powyższej macierzy z nią samą,
a więc w szczególności jej wyznacznik jest nieujemny, czyli
\(\displaystyle{ 1+2(abc)^{2}-a^{4}-b^{4}-c^{4}\ge 0}\), skąd teza.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Re: Nierówność z trzema niewiadomymi
Warto dopisać sprawdzenie dla minorów głównych niewiodących:Premislav pisze: ↑2 sty 2020, o 12:52Wiemy z treści zadania, że macierz
\(\displaystyle{ \left(\begin{array}{ccc}1&a &b\\a&1&c\\b&c&1 \end{array} \right)}\)
jest nieujemnie określona. Istotnie, ma ona nieujemne minory główne:
\(\displaystyle{ 1\ge 0\\1-a^{2}\ge 0\\ \mathrm{det}\left(\begin{array}{ccc}1&a &b\\a&1&c\\b&c&1 \end{array} \right)=1+2abc-a^{2}-b^{2}-c^{2}\ge 0}\)
\(\displaystyle{ 1-b^2 \ge 0 \\
1-c^2 \ge 0,}\)
w przeciwnym bowiem razie może powstać wrażenie skorzystania z fałszywego stwierdzenia, że do nieujemnej określoności macierzy wystarcza nieujemność minorów głównych wiodących.
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
Re: Nierówność z trzema niewiadomymi
bez straty ogólności przyjmijmy, że \(ab\ge 0\)
założenie przepisujemy w postaci
$$(1-a^2)(1-b^2)\ge (c-ab)^2 \qquad (\dagger)$$
mamy ze Schwarza i założeń
$$(1+a^2)(1+b^2)\ge (1+ab)^2 \ge (c+ab)^2 \qquad (\ddagger)$$
możemy pomnożyć \((\dagger)\) przez \((\ddagger)\), bo obie strony obu nierówności są nieujemne, to daje
$$(1-a^4)(1-b^4)\ge (c^2-a^2b^2)^2,$$
czyli tezę
założenie przepisujemy w postaci
$$(1-a^2)(1-b^2)\ge (c-ab)^2 \qquad (\dagger)$$
mamy ze Schwarza i założeń
$$(1+a^2)(1+b^2)\ge (1+ab)^2 \ge (c+ab)^2 \qquad (\ddagger)$$
możemy pomnożyć \((\dagger)\) przez \((\ddagger)\), bo obie strony obu nierówności są nieujemne, to daje
$$(1-a^4)(1-b^4)\ge (c^2-a^2b^2)^2,$$
czyli tezę