nierówność w liczbach naturalnych

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
ann_u
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 wrz 2018, o 18:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brak
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 4 razy

nierówność w liczbach naturalnych

Post autor: ann_u »

Niech \(\displaystyle{ x,y,z>0}\) naturalne i takie że \(\displaystyle{ \frac1x +\frac1y +\frac1z<1}\). Wykaż ze \(\displaystyle{ \frac1x +\frac1y +\frac1z\le \frac{41}{42}}\) .
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: nierówność w liczbach naturalnych

Post autor: kerajs »

Pokaż, że dla trójki \(\displaystyle{ (2,3,7)}\) suma odwrotności jest największą z wszystkich liczb naturalnych spełniających \(\displaystyle{ \frac{1}{x}+ \frac{1}{y}+ \frac{1}{z}<1}\)
Ukryta treść:    
ann_u
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 wrz 2018, o 18:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brak
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 4 razy

Re: nierówność w liczbach naturalnych

Post autor: ann_u »

A kiedy zachodzi równość?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: nierówność w liczbach naturalnych

Post autor: a4karo »

2,3,6
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: nierówność w liczbach naturalnych

Post autor: kerajs »

Niestety nie.

Równość:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}+\frac{1}{3}+ \frac{1}{7}= \frac{41}{42} }\)
ODPOWIEDZ