Suma składników

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
lucas234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 25 gru 2019, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
wiek: 35

Suma składników

Post autor: lucas234 »

Witam,

mam problem z jednym zadaniem, na sumę składników, wiem jak je rozwiązać na piechotę w myślach, ale za bardzo nie wiem jak podejść do niego analitycznie.

Mianowicie:
Podaj, ile składników ma suma:
\(\displaystyle{ x_{n} + x_{n+1} + x_{n+2} + ... + x_{3n} }\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Suma składników

Post autor: a4karo »

A jakieś próby?
lucas234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 25 gru 2019, o 18:53
Płeć: Mężczyzna
wiek: 35

Re: Suma składników

Post autor: lucas234 »

Nie wiem w ogóle od czego zacząć próbowałem układać równania ale wychodzą mi same sprzeczności. Prosiłbym o jakąś podpowiedź, wracam do matematyki po 15 latach...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Suma składników

Post autor: a4karo »

Sprobuj najpierw \(n=1,2,3\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10223
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2361 razy

Re: Suma składników

Post autor: Dasio11 »

Innymi słowy, należy policzyć ile jest liczb naturalnych w przedziale \(\displaystyle{ [n, 3n]}\). I nie trzeba w tym celu rozwiązywać żadnych równań, wystarczy się przyjrzeć.
Dudus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 25 gru 2019, o 22:30
Płeć: Mężczyzna
wiek: 60

Re: Suma składników

Post autor: Dudus »

lucas234 pisze: 25 gru 2019, o 19:05 Witam,

mam problem z jednym zadaniem, na sumę składników, wiem jak je rozwiązać na piechotę w myślach, ale za bardzo nie wiem jak podejść do niego analitycznie.

Mianowicie:
Podaj, ile składników ma suma:
\(\displaystyle{ x_{n} + x_{n+1} + x_{n+2} + ... + x_{3n} }\)
Wszystko zależy od tego, jaką wartość ma \(\displaystyle{ n}\)
Rodzaj i zakres wartości \(\displaystyle{ n}\) powinien być podany w warunkach zadania, a tego nie widzę
Zakładam, że \(\displaystyle{ n}\) to liczba naturalna, zatem:

Ilość liczb w przedziale \(\displaystyle{ (n, 3n)}\) będzie nieparzysta
i dla \(\displaystyle{ n=1}\) będzie ich \(\displaystyle{ 3}\)
dla \(\displaystyle{ n=2}\) będzie ich \(\displaystyle{ 5}\)
dla \(\displaystyle{ n=3}\) będzie ich \(\displaystyle{ 7}\) itd.
Ostatnio zmieniony 27 gru 2019, o 00:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34241
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Suma składników

Post autor: Jan Kraszewski »

Dudus pisze: 25 gru 2019, o 23:23Wszystko zależy od tego, jaką wartość ma \(\displaystyle{ n}\)
Rodzaj i zakres wartości \(\displaystyle{ n}\) powinien być podany w warunkach zadania, a tego nie widzę
To akurat wynika z treści zadania i nic tu nie musi być podawane.
Dudus pisze: 25 gru 2019, o 23:23Ilość liczb w przedziale \(\displaystyle{ (n, 3n)}\) będzie nieparzysta
i dla \(\displaystyle{ n=1}\) będzie ich \(\displaystyle{ 3}\)
dla \(\displaystyle{ n=2}\) będzie ich \(\displaystyle{ 5}\)
dla \(\displaystyle{ n=3}\) będzie ich \(\displaystyle{ 7}\) itd.
Tu akurat chodziło ogólną odpowiedź (zależną od \(\displaystyle{ n}\)), czyli o \(\displaystyle{ 2n+1}\).

Poza tym pomyliłeś przedział \(\displaystyle{ (n,3n)}\) z \(\displaystyle{ [n,3n].}\)

JK
Dudus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 25 gru 2019, o 22:30
Płeć: Mężczyzna
wiek: 60

Re: Suma składników

Post autor: Dudus »

Racja, pomyliłem oznaczenie przedziału
Odpowiedź ogólna \(\displaystyle{ 2n+1}\) oznacza ilość nieparzystą
Ostatnio zmieniony 27 gru 2019, o 23:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34241
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Suma składników

Post autor: Jan Kraszewski »

Dudus pisze: 27 gru 2019, o 22:51Odpowiedź ogólna \(\displaystyle{ 2n+1}\) oznacza ilość nieparzystą
Istotnie jest to liczba nieparzysta, ale to tylko dodatkowe (niekonieczne) spostrzeżenie, a nie odpowiedź. Dokładniej: odpowiedź "liczba składników sumy jest nieparzysta" jest niepoprawna, bo niedokładna.

JK
Dudus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 25 gru 2019, o 22:30
Płeć: Mężczyzna
wiek: 60

Re: Suma składników

Post autor: Dudus »

lucas234 pisze: 25 gru 2019, o 19:05 Witam,

mam problem z jednym zadaniem, na sumę składników, wiem jak je rozwiązać na piechotę w myślach, ale za bardzo nie wiem jak podejść do niego analitycznie.

Mianowicie:
Podaj, ile składników ma suma:
\(\displaystyle{ x_{n} + x_{n+1} + x_{n+2} + ... + x_{3n} }\)
Odp:
Suma ma \(\displaystyle{ 2n+1}\) składników
Ostatnio zmieniony 29 gru 2019, o 22:52 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ