równanie i układ równań
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 14 wrz 2017, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 10 razy
równanie i układ równań
1.
\(\displaystyle{ \sqrt{x-y+z} = \sqrt{x} - \sqrt{y} + \sqrt{z}}\)
gołym okiem widać że rozwiązania to \(\displaystyle{ \left( x=y \wedge z \ge 0\right) \vee\left( y = z \wedge x \ge 0\right) }\)
ale czy są jakieś inne?
2.
Uzasadnij że układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} \left| 1-x\right| = a \\ \left| x-y\right| = b \\ \left| y-1\right| =c \end{cases} }\)
gdzie \(\displaystyle{ a^2 + b^2 + c^2 > 0}\) i \(\displaystyle{ a,b,c\in\NN}\)
ma 2 rozwiązania lub jest sprzeczny.
Podaj warunki istnienia rozwiązań.
3. udowodnij że jeśli liczby \(\displaystyle{ a,b,c d}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ a<b<c<d}\)
to równanie \(\displaystyle{ (x-a)(x-b) + (x-c)(x-d) = 0}\) ma zawsze 2 rozwiązania w liczbach rzeczywistych
4.Udowodnij że gdy liczby dodatnie \(\displaystyle{ p, q, r}\) spełniają nierówność \(\displaystyle{ p+q+r < 12}\) to conajmniej 1 równaine nie ma rozwiązań w liczbach rzeczywistych
\(\displaystyle{ x^2 + px + q = 0}\)
\(\displaystyle{ x^2 + qx + r = 0}\)
\(\displaystyle{ x^2 + rx + p = 0}\)
5.
Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ x^2 - (390-c)x + 60c = 0}\) gdzie \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, c}\) to boki trójkąta prostokątnego
\(\displaystyle{ \sqrt{x-y+z} = \sqrt{x} - \sqrt{y} + \sqrt{z}}\)
gołym okiem widać że rozwiązania to \(\displaystyle{ \left( x=y \wedge z \ge 0\right) \vee\left( y = z \wedge x \ge 0\right) }\)
ale czy są jakieś inne?
2.
Uzasadnij że układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} \left| 1-x\right| = a \\ \left| x-y\right| = b \\ \left| y-1\right| =c \end{cases} }\)
gdzie \(\displaystyle{ a^2 + b^2 + c^2 > 0}\) i \(\displaystyle{ a,b,c\in\NN}\)
ma 2 rozwiązania lub jest sprzeczny.
Podaj warunki istnienia rozwiązań.
3. udowodnij że jeśli liczby \(\displaystyle{ a,b,c d}\) spełniają warunek \(\displaystyle{ a<b<c<d}\)
to równanie \(\displaystyle{ (x-a)(x-b) + (x-c)(x-d) = 0}\) ma zawsze 2 rozwiązania w liczbach rzeczywistych
4.Udowodnij że gdy liczby dodatnie \(\displaystyle{ p, q, r}\) spełniają nierówność \(\displaystyle{ p+q+r < 12}\) to conajmniej 1 równaine nie ma rozwiązań w liczbach rzeczywistych
\(\displaystyle{ x^2 + px + q = 0}\)
\(\displaystyle{ x^2 + qx + r = 0}\)
\(\displaystyle{ x^2 + rx + p = 0}\)
5.
Rozwiąż równanie \(\displaystyle{ x^2 - (390-c)x + 60c = 0}\) gdzie \(\displaystyle{ x_{1}, x_{2}, c}\) to boki trójkąta prostokątnego
Ostatnio zmieniony 6 gru 2019, o 20:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: równanie i układ równań
Rozwiązaniem czego? Jedno równanie z trzema niewiadomymi ma nieskończenie wiele rozwiązań.
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 14 wrz 2017, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 10 razy
Re: równanie i układ równań
Przepraszam, mój błąd.
"znajdz wszystkie trójki liczb spełniających równość" brzmi chyba trochę lepiej.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: równanie i układ równań
Skoro jest napisane równanie, to równania.
Po pierwsze, w ogólności to nieprawda (np \(\displaystyle{ x^2+y^2+z^2=0}\)).
Po drugie, autor podał już nieskończenie wiele rozwiązań i pyta, czy to wszystkie.
JK
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: równanie i układ równań
1. Najpierw założenia: \(\displaystyle{ x\ge 0, \ y\ge 0, \ z\ge 0, \ y\le x+z, \ \sqrt{x}+\sqrt{z}\ge \sqrt{y}}\)
(NB tak naprawdę, to jeśli w nieujemnych jest \(\displaystyle{ y\le x+z}\), to od razu mamy \(\displaystyle{ \sqrt{y}\le \sqrt{x+z}\le \sqrt{x}+\sqrt{z}}\)).
Następnie przekształcamy do równoważnej postaci
\(\displaystyle{ \sqrt{x-y+z}+\sqrt{y}=\sqrt{x}+\sqrt{z}}\), po czym podnosimy stronami do kwadratu i po redukcji wyrazów podobnych mamy równoważne równanie:
\(\displaystyle{ 2\sqrt{x-y+z}\sqrt{y}=2\sqrt{x}\sqrt{z}}\). Dzielimy stronami przez \(\displaystyle{ 2}\), jeszcze raz podnosimy stronami do kwadratu i dostajemy:
\(\displaystyle{ (x-y+z)y=xz}\)
a to możemy potraktować jak równanie kwadratowe zmiennej \(\displaystyle{ y: \ y^{2}-y(x+z)+xz=0}\)
Z tym sobie na pewno poradzisz (dopełnienie do wzorów skróconego mnożenia lub stara, dobra delta), dostajesz \(\displaystyle{ y=x\vee y=z}\).
(NB tak naprawdę, to jeśli w nieujemnych jest \(\displaystyle{ y\le x+z}\), to od razu mamy \(\displaystyle{ \sqrt{y}\le \sqrt{x+z}\le \sqrt{x}+\sqrt{z}}\)).
Następnie przekształcamy do równoważnej postaci
\(\displaystyle{ \sqrt{x-y+z}+\sqrt{y}=\sqrt{x}+\sqrt{z}}\), po czym podnosimy stronami do kwadratu i po redukcji wyrazów podobnych mamy równoważne równanie:
\(\displaystyle{ 2\sqrt{x-y+z}\sqrt{y}=2\sqrt{x}\sqrt{z}}\). Dzielimy stronami przez \(\displaystyle{ 2}\), jeszcze raz podnosimy stronami do kwadratu i dostajemy:
\(\displaystyle{ (x-y+z)y=xz}\)
a to możemy potraktować jak równanie kwadratowe zmiennej \(\displaystyle{ y: \ y^{2}-y(x+z)+xz=0}\)
Z tym sobie na pewno poradzisz (dopełnienie do wzorów skróconego mnożenia lub stara, dobra delta), dostajesz \(\displaystyle{ y=x\vee y=z}\).
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: równanie i układ równań
4. Przypuśćmy nie wprost, że w dodatnich jest \(\displaystyle{ p+q+r<12}\), ale wszystkie trzy równania mają rozwiązanie. Badając wyróżniki trójmianów, dostajemy kolejno:
\(\displaystyle{ p^{2}-4q\ge 0}\), toteż \(\displaystyle{ q\le \frac{p^{2}}{4}}\), a także
\(\displaystyle{ q^{2}-4r\ge 0}\), stąd \(\displaystyle{ r\le \frac{q^{2}}{4}\le \frac{p^{4}}{64}}\), wreszcie
\(\displaystyle{ r^{2}-4p\ge 0}\), czyli \(\displaystyle{ p\le \frac{r^{2}}{4}\le \frac{p^{8}}{16384}}\), innymi słowy \(\displaystyle{ p^{7}\ge 2^{14}}\) i stąd \(\displaystyle{ p\ge 4}\). Analogicznie udowadniamy, że \(\displaystyle{ q\ge 4, \ r\ge 4}\), zatem \(\displaystyle{ 12>p+q+r\ge 12}\), a to jest sprzeczność, która kończy dowód.
\(\displaystyle{ p^{2}-4q\ge 0}\), toteż \(\displaystyle{ q\le \frac{p^{2}}{4}}\), a także
\(\displaystyle{ q^{2}-4r\ge 0}\), stąd \(\displaystyle{ r\le \frac{q^{2}}{4}\le \frac{p^{4}}{64}}\), wreszcie
\(\displaystyle{ r^{2}-4p\ge 0}\), czyli \(\displaystyle{ p\le \frac{r^{2}}{4}\le \frac{p^{8}}{16384}}\), innymi słowy \(\displaystyle{ p^{7}\ge 2^{14}}\) i stąd \(\displaystyle{ p\ge 4}\). Analogicznie udowadniamy, że \(\displaystyle{ q\ge 4, \ r\ge 4}\), zatem \(\displaystyle{ 12>p+q+r\ge 12}\), a to jest sprzeczność, która kończy dowód.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: równanie i układ równań
Inaczej:
Ustalmy \(\displaystyle{ x\neq z>0}\).
Funkcja \(\displaystyle{ g:[0,x+z]\to\RR}\) zadana wzorem \(\displaystyle{ g(y)=\sqrt{x+z-y}+\sqrt{y}}\) jest ściśle wklęsła (jako suma dwóch funkcji wklęsłych) oraz symetryczna. Największą wartość przyjmuje zatem w środku przedziału a najmniejszą na końcach.
Mamy
\(\displaystyle{ g(0)=g(x+z)=\sqrt{x+z}<\sqrt{x}+\sqrt{y}}\) oraz \(\displaystyle{ g\left(\frac{x+z}{2}\right)=2\sqrt{\frac{x+z}{2}}>\sqrt{x}+\sqrt{y}}\)
Ze ścisłej wklęsłości wynika istnienie dokładnie dwóch \(y\), takich, że \(g(y)=\sqrt{x}+\sqrt{y}\) i łatwo widać, że sa to punkty \(y=x\) i \(y=z\)
Ustalmy \(\displaystyle{ x\neq z>0}\).
Funkcja \(\displaystyle{ g:[0,x+z]\to\RR}\) zadana wzorem \(\displaystyle{ g(y)=\sqrt{x+z-y}+\sqrt{y}}\) jest ściśle wklęsła (jako suma dwóch funkcji wklęsłych) oraz symetryczna. Największą wartość przyjmuje zatem w środku przedziału a najmniejszą na końcach.
Mamy
\(\displaystyle{ g(0)=g(x+z)=\sqrt{x+z}<\sqrt{x}+\sqrt{y}}\) oraz \(\displaystyle{ g\left(\frac{x+z}{2}\right)=2\sqrt{\frac{x+z}{2}}>\sqrt{x}+\sqrt{y}}\)
Ze ścisłej wklęsłości wynika istnienie dokładnie dwóch \(y\), takich, że \(g(y)=\sqrt{x}+\sqrt{y}\) i łatwo widać, że sa to punkty \(y=x\) i \(y=z\)
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 14 wrz 2017, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 10 razy
Re: równanie i układ równań
Przepraszam bardzo X_X
Powinno być \(\displaystyle{ (x-a)(x-c) + (x-b)(x-d) = 0 }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 14 wrz 2017, o 19:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 10 razy
Re: równanie i układ równań
Nie bardzo rozumiem w czym problem.
Trzeba udowodnić że jeśli \(\displaystyle{ a<b<c<d}\)
to równanie \(\displaystyle{ (x-a)(x-c) + (x-b)(x-d) = 0 }\)
czyli po wymnożeniu \(\displaystyle{ 2x^2 - x(a+b+c+d) + ac + bd = 0}\) ma 2 rozwiązania
Gdy \(\displaystyle{ x = c }\) to rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ c = b \vee c = d}\) czyli \(\displaystyle{ a,b,c,d}\) nie spełniają tego warunku