Działania na potęgach o różnych podstawach i wykładnikach.
Działania na potęgach o różnych podstawach i wykładnikach.
Witam serdecznie
Stanęłam na takim oto przykładzie...
\(\displaystyle{ \frac{2 ^{5} + 4 ^{2} \cdot 3 ^{6}}{18 + 3 ^{8}}}\)
... i szczerze mówiąc nie mam już pomysłu, jak się do niego dobrać Pomocy, proszę!
Stanęłam na takim oto przykładzie...
\(\displaystyle{ \frac{2 ^{5} + 4 ^{2} \cdot 3 ^{6}}{18 + 3 ^{8}}}\)
... i szczerze mówiąc nie mam już pomysłu, jak się do niego dobrać Pomocy, proszę!
Re: Działania na potęgach o różnych podstawach i wykładnikach.
Mamy \[\dfrac{4^2\cdot 2+4^2\cdot 3^6}{3^2\cdot 2+3^8}.\] Wyciągnij wspólne czynniki przed nawiasy.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Działania na potęgach o różnych podstawach i wykładnikach.
A jakie jest polecenie w tym zadaniu?
JK
JK
Re: Działania na potęgach o różnych podstawach i wykładnikach.
Maturzyści są na tyle przejęci nadciągającą apokalipsą, że zapominają podać temat zadania. Wiem, do czego pijesz, ale pominąłem to dedukując jedno z możliwych poleceń, czyli przedstawić to wyrażenie w możliwie najprostszej postaci. Inna rzecz, co rozumiemy przez taką postać...
Re: Działania na potęgach o różnych podstawach i wykładnikach.
Polecenie to "oblicz" Przed nawias \(\displaystyle{ 4^2}\), tak?
\(\displaystyle{ \frac{4^{2}(2+3 ^{6})}{2 \cdot 3 ^{2}+3 ^{8}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4^{2}(2+3 ^{6})}{2 \cdot 3 ^{2}+3 ^{8}}}\)
Ostatnio zmieniony 15 lis 2019, o 00:11 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Re: Działania na potęgach o różnych podstawach i wykładnikach.
\(\displaystyle{ \frac{4 ^{2}(2+3 ^{6})}{3 ^{2}(2+3 ^{6})}= \frac{16}{9}}\)
Czy tak?
Czy tak?
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy