\(\displaystyle{ X = \frac{V\cdot S}{1- \frac{V}{V0} } }\)
szukane: \(\displaystyle{ V}\)
Dawno niczego nie liczyłem i leże na takim czymś, ktoś pomoże?
Przekształcenie wzoru
Przekształcenie wzoru
Ostatnio zmieniony 11 lis 2019, o 23:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Zły dział.
Powód: Poprawa wiadomości. Zły dział.
-
- Moderator
- Posty: 2095
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 19:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa, mazowieckie
- Podziękował: 139 razy
- Pomógł: 504 razy
Re: Przekształcenie wzoru
\(\displaystyle{ X = \frac{V\cdot S}{1- \frac{V}{V0} } }\)
\(\displaystyle{ X = \frac{V\cdot S}{\frac{V0 - V}{V0} } }\)
\(\displaystyle{ X = \frac{V\cdot S \cdot V0 }{V0 - V}}\)
\(\displaystyle{ X(V\cdot V0 - V) - V\cdot S\cdot V0 }\)
\(\displaystyle{ X\cdot V0 - X\cdot V = V\cdot S\cdot V0 }\)
\(\displaystyle{ X\cdot V0 = V(S\cdot V0 + X) }\)
Stronami przez prawy czynnik, przy pewnym założeniu.
\(\displaystyle{ X = \frac{V\cdot S}{\frac{V0 - V}{V0} } }\)
\(\displaystyle{ X = \frac{V\cdot S \cdot V0 }{V0 - V}}\)
\(\displaystyle{ X(V\cdot V0 - V) - V\cdot S\cdot V0 }\)
\(\displaystyle{ X\cdot V0 - X\cdot V = V\cdot S\cdot V0 }\)
\(\displaystyle{ X\cdot V0 = V(S\cdot V0 + X) }\)
Stronami przez prawy czynnik, przy pewnym założeniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Przekształcenie wzoru
\(\displaystyle{ \displaystyle{ X = \frac{V\cdot S}{1- \frac{V}{V_0} } } \quad \quad |\cdot \left( 1- \frac{V}{V_0}\right) }\)
\(\displaystyle{ X \cdot\left( 1- \frac{V}{V_0}\right)=V \cdot S}\)
\(\displaystyle{ X\cdot (V_0-V)=V_0 \cdot V \cdot S}\)
\(\displaystyle{ X \cdot V_0 -X \cdot V=V_0 \cdot V \cdot S}\)
\(\displaystyle{ V \cdot (S \cdot V_0-X)=X \cdot V_0}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{X \cdot V_0}{S \cdot V_0-X} }\)
O ile gdzieś się nie rąbnąłem.
\(\displaystyle{ X \cdot\left( 1- \frac{V}{V_0}\right)=V \cdot S}\)
\(\displaystyle{ X\cdot (V_0-V)=V_0 \cdot V \cdot S}\)
\(\displaystyle{ X \cdot V_0 -X \cdot V=V_0 \cdot V \cdot S}\)
\(\displaystyle{ V \cdot (S \cdot V_0-X)=X \cdot V_0}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{X \cdot V_0}{S \cdot V_0-X} }\)
O ile gdzieś się nie rąbnąłem.
-
- Użytkownik
- Posty: 707
- Rejestracja: 24 mar 2014, o 19:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toronto
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 73 razy
Re: Przekształcenie wzoru
\(\displaystyle{ V \cdot (S \cdot V_0\color{red}{+} \color{black}X)=X \cdot V_0}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{X \cdot V_0}{S \cdot V_0\color{red}{+} \color{black}X} }\)
\(\displaystyle{ V= \frac{X \cdot V_0}{S \cdot V_0\color{red}{+} \color{black}X} }\)