Układ równań

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Układ równań

Post autor: Niepokonana »

Witam
Proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 0=(4+a)(b+1) \\ 0=(2a+1)(1-2b) \end{cases} }\)

Dodano po 2 minutach 50 sekundach:
Na pewno nie może wyjść żadna sprzeczność i więcej niż jedno rozwiązanie, więc jeżeli coś takiego wychodzi, to znaczy, że źle wyliczyłam ten układ równań. :(
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4073
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1394 razy

Re: Układ równań

Post autor: Janusz Tracz »

Z pieszego równania mamy, że \(\displaystyle{ 4+a=0}\) lub \(\displaystyle{ b+1=0}\) czyli \(\displaystyle{ a=-4}\) lub \(\displaystyle{ b=-1}\). Zauważmy teraz, że jeśli \(\displaystyle{ a=-4}\) to \(\displaystyle{ 2a+1 \neq 0}\) czyli aby spełnione było drugie równanie musi zajść \(\displaystyle{ 1-2b=0}\) czyli \(\displaystyle{ b= \frac{1}{2} }\). I symetrycznie jeśli \(\displaystyle{ b=-1}\) to \(\displaystyle{ 1-2b \neq 0}\) czyli \(\displaystyle{ 2a+1=0}\) więc \(\displaystyle{ a=- \frac{1}{2} }\)

Zatem odp to:

\(\displaystyle{ \begin{cases} a= -4\\ b= \frac{1}{2} \end{cases} }\)

lub

\(\displaystyle{ \begin{cases} a=- \frac{1}{2} \\ b=-1 \end{cases} }\)
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Układ równań

Post autor: Niepokonana »

Ok dziękuję jeszcze sprawdzę, czy mi to pasuje.
ODPOWIEDZ