Podnoszenie do kwadratu trzech liczb.

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Podnoszenie do kwadratu trzech liczb.

Post autor: Niepokonana »

Witam
Jak to podnieść do kwadratu? Proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ (2x^{2}-x^{2}+2)^{2}}\)
\(\displaystyle{ (-2x^{3}+2x^{2}-x+1)^{2}}\)
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34331
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Podnoszenie do kwadratu trzech liczb.

Post autor: Jan Kraszewski »

Oczywiście jest na to wzór, ale przecież można poradzić sobie bez wzoru, zastępując kwadrat iloczynem i mnożąc... Możesz nawet w ten sposób wyprowadzić rzeczony wzór.

JK
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Podnoszenie do kwadratu trzech liczb.

Post autor: Niepokonana »

Ok, to ja wyprowadzę, a Pan powie czy dobrze czy źle.
\(\displaystyle{ (a+b+c)^{2}=(a+b+c)(a+b+c)=a^{2}+ab+ac+ab+b^{2}+bc+ac+bc+c^{2}=a^{2}+b^{2}+c^{2}+2ab+2ac}\)

\(\displaystyle{ (a+b+c+d)^{2}=(a+b+c+d)(a+b+c+d)=\\=a^{2}+ab+ac+ad+ab+b^{2}+bc+bd+ac+bc+c^{2}+cd+ad+bd+cd+d^{2}=\\=
a^{2}+b^{2}+c^{2}+d^{2}+2ab+2ac+2ad+2bc+2bd+2cd}\)

Dobrze?
Ostatnio zmieniony 7 lis 2019, o 22:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34331
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Podnoszenie do kwadratu trzech liczb.

Post autor: Jan Kraszewski »

Niepokonana pisze: 7 lis 2019, o 22:55\(\displaystyle{ (a+b+c)^{2}=(a+b+c)(a+b+c)=a^{2}+ab+ac+ab+b^{2}+bc+ac+bc+c^{2}=a^{2}+b^{2}+c^{2}+2ab+2ac}\)
Coś na końcu zgubiłaś.
Niepokonana pisze: 7 lis 2019, o 22:55\(\displaystyle{ (a+b+c+d)^{2}=(a+b+c+d)(a+b+c+d)=a^{2}+ab+ac+ad+ab+b^{2}+bc+bd+ac+bc+c^{2}+cd+ad+bd+cd+d^{2}=\\=
a^{2}+b^{2}+c^{2}+d^{2}+2ab+2ac+2ad+2bc+2bd+2cd}\)
Dobrze.

JK
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15688
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Podnoszenie do kwadratu trzech liczb.

Post autor: Premislav »

Szczególne przypadki smrut, wzór wielomianowy mjut:

Kod: Zaznacz cały

https://en.wikipedia.org/wiki/Multinomial_theorem
:mrgreen:
A bardziej na serio, prócz wymnażania, to jak masz \(\displaystyle{ (a+b+c)^{2},}\) możesz to zapisać w postaci \(\displaystyle{ ((a+b)+c)^{2}}\) i skorzystać ze znanego Ci niewątpliwie wzoru \(\displaystyle{ (x+y)^{2}=x^{2}+2xy+y^{2}}\) dla \(\displaystyle{ x:=a+b, \ y:=c}\).
Awatar użytkownika
Niepokonana
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1548
Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 337 razy
Pomógł: 20 razy

Re: Podnoszenie do kwadratu trzech liczb.

Post autor: Niepokonana »

Ok dziękuję za pomoc.

Dodano po 8 minutach 35 sekundach:
Tak na końcu musi być jeszcze \(\displaystyle{ 2bc}\)
ODPOWIEDZ