Nierówności zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 22 paź 2019, o 19:55
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 22 razy
Nierówności zadania
Witam.
Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązuje nierówności?:
1) \(\displaystyle{ \sqrt{ x^{2}-8 }<3x+12}\)
Zaczynam od dziedziny: \(\displaystyle{ D_f: x \ge 2 \sqrt{2} \cup x \le -2 \sqrt{2}}\)
Teraz robię 2 przypadki:
1.\(\displaystyle{ 3x+12>0}\)
\(\displaystyle{ x>-4}\)
Podnoszę obustronnie do kwadratu:
\(\displaystyle{ x^{2}-8<9x^{2}+72x+144}\)
Rozwiązuję nierówność
2.
\(\displaystyle{ 3x+12 \le 0}\) - i tutaj będzie brak rozwiązań.
Na końcu uwzględniam część wspólną dziedziny, tego warunku, że \(\displaystyle{ x>-4}\) oraz rozwiązania nierówności?
2)Drugie zadanie takie:
\(\displaystyle{ \sqrt{y^{2}-3x}>y-2}\)
Wyznaczam dziedzinę: \(\displaystyle{ D_f: x \le \frac{1}{3}y^{2}}\)
I teraz znowu te przypadki
1.\(\displaystyle{ y \ge 2}\)
Podnoszę do kwadratu
Zostaje mi \(\displaystyle{ y> \frac{3}{4}x+1}\)
2.\(\displaystyle{ y<2}\)
No i tu to będzie zawsze spełnione
Czyli rozumiem że w wynikiem będzie \(\displaystyle{ x \le \frac{1}{3}y^{2} \wedge((y> \frac{3}{4}x+1 \wedge y \ge 2) \vee y<2))}\)?
Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze rozwiązuje nierówności?:
1) \(\displaystyle{ \sqrt{ x^{2}-8 }<3x+12}\)
Zaczynam od dziedziny: \(\displaystyle{ D_f: x \ge 2 \sqrt{2} \cup x \le -2 \sqrt{2}}\)
Teraz robię 2 przypadki:
1.\(\displaystyle{ 3x+12>0}\)
\(\displaystyle{ x>-4}\)
Podnoszę obustronnie do kwadratu:
\(\displaystyle{ x^{2}-8<9x^{2}+72x+144}\)
Rozwiązuję nierówność
2.
\(\displaystyle{ 3x+12 \le 0}\) - i tutaj będzie brak rozwiązań.
Na końcu uwzględniam część wspólną dziedziny, tego warunku, że \(\displaystyle{ x>-4}\) oraz rozwiązania nierówności?
2)Drugie zadanie takie:
\(\displaystyle{ \sqrt{y^{2}-3x}>y-2}\)
Wyznaczam dziedzinę: \(\displaystyle{ D_f: x \le \frac{1}{3}y^{2}}\)
I teraz znowu te przypadki
1.\(\displaystyle{ y \ge 2}\)
Podnoszę do kwadratu
Zostaje mi \(\displaystyle{ y> \frac{3}{4}x+1}\)
2.\(\displaystyle{ y<2}\)
No i tu to będzie zawsze spełnione
Czyli rozumiem że w wynikiem będzie \(\displaystyle{ x \le \frac{1}{3}y^{2} \wedge((y> \frac{3}{4}x+1 \wedge y \ge 2) \vee y<2))}\)?
Ostatnio zmieniony 2 lis 2019, o 22:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Nierówności zadania
Dziedzina tej pierwszej funkcji z pierwiastkiem to \(\displaystyle{ x^{2}-8 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x\in (-\infty ; - 2\sqrt{2}> \vee < 2\sqrt{2}; \infty )}\) Nie wiem, czy tak napisałeś, bo brakuje kawałka latexa.
Dlaczego robisz 2 przypadki przed podniesieniem do kwadratu?
Dodano po 54 sekundach:
Pytam się, bo nie wiem, po co to robić, zanim otrzymasz jakąś wartość bezwzględną...
\(\displaystyle{ x\in (-\infty ; - 2\sqrt{2}> \vee < 2\sqrt{2}; \infty )}\) Nie wiem, czy tak napisałeś, bo brakuje kawałka latexa.
Dlaczego robisz 2 przypadki przed podniesieniem do kwadratu?
Dodano po 54 sekundach:
Pytam się, bo nie wiem, po co to robić, zanim otrzymasz jakąś wartość bezwzględną...
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Nierówności zadania
A możesz to po polsku?Niepokonana pisze: ↑2 lis 2019, o 19:07
Dodano po 54 sekundach:
Pytam się, bo nie wiem, po co to robić, zanim otrzymasz jakąś wartość bezwzględną...
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
Re: Nierówności zadania
Nie mogę, bo mam reklamy po chińsku. XD
Nie rozumiem, po co rozpisywać na dwa przypadki, zanim uzyskami jakąś wartość bezwzględną, bo autor ma na razie tylko pierwiastek.
Nie rozumiem, po co rozpisywać na dwa przypadki, zanim uzyskami jakąś wartość bezwzględną, bo autor ma na razie tylko pierwiastek.
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Nierówności zadania
Ale one nie mają nic wspólnego z wartościami bezwzględnymi. Podnosi stronami do kwadratu, ale to wolno zrobic tylko przy pewnych ograniczeniach. Np. podniesienie do kwadratu nierówności \(-5<2\) da nieprwdziwą nierówność \(25<4\)
- Niepokonana
- Użytkownik
- Posty: 1548
- Rejestracja: 4 sie 2019, o 11:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 337 razy
- Pomógł: 20 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Nierówności zadania
To sprawdź czy chyba, czy na pewno.
A tak w ogóle, to nie chwytaj tematów z różnych obszarów, bo wszystko Ci się pozajączkuje. Już i tak masz kłopot z utrzymaniem dyscypliny przy pracy nad jednym zadaniem
A tak w ogóle, to nie chwytaj tematów z różnych obszarów, bo wszystko Ci się pozajączkuje. Już i tak masz kłopot z utrzymaniem dyscypliny przy pracy nad jednym zadaniem
- JHN
- Użytkownik
- Posty: 668
- Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 206 razy
Re: Nierówności zadania
Istnieje istotna różnica pomiędzy "\vee" i "\cup"Niepokonana pisze: ↑2 lis 2019, o 19:07 \(\displaystyle{ x\in (-\infty ; - 2\sqrt{2}> \vee < 2\sqrt{2}; \infty )}\)
Bo porządek pomiędzy liczbami nieujemnymi jest taki sam jak pomiędzy ich kwadratami!Niepokonana pisze: ↑2 lis 2019, o 19:07 Dlaczego robisz 2 przypadki przed podniesieniem do kwadratu?
\(\displaystyle{ (2 > -3)\Leftrightarrow [2^2<(-3)^2]}\)
Pozdrawiam
[edited] spóźniony...
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Nierówności zadania
\(\displaystyle{ \sqrt{f(x)} < g(x) \leftrightarrow \begin{cases} f(x) \geq 0 \\ g(x)> 0 \\ f(x) < [g(x)]^2 \end{cases} }\)
\(\displaystyle{ \sqrt{x^2 +8} < 3(x+4) \leftrightarrow \begin{cases} x^2 +8 \geq 0 \\ 3(x+4) >0 \\ x^2 +8 < 9(x+4)^2 \end{cases}...}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{x^2 +8} < 3(x+4) \leftrightarrow \begin{cases} x^2 +8 \geq 0 \\ 3(x+4) >0 \\ x^2 +8 < 9(x+4)^2 \end{cases}...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Nierówności zadania
Czy nierówności można podnosić obustronnie do kwadratu?
Weźmy np. taką nierówność:
\(\displaystyle{ 3>-5}\)
i podnieśmy obustronnie do kwadratu.