Niech \(\displaystyle{ a, b, c}\) będą dodatnimi liczbami rzeczywistymi takimi, że \(\displaystyle{ a + b + c = 3.}\) Udowodnić, że:
\(\displaystyle{ \dfrac{a+b}{b+c} + \dfrac{b+c}{c+a} + \dfrac{c+a}{a+b} \ge \dfrac{a^2 + b^2 + c^2 + 9}{4}}\)
Nierówność [Pros]
-
- Użytkownik
- Posty: 1453
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 375 razy
Re: Nierówność [Pros]
Możemy zacząć biorąc `a+b=x,\ b+c=y,\ c+a=z`. Wtedy mamy `a^2+b^2+c^2+9=a^2+b^2+c^2+(a+b+c)^2=x^2+y^2+z^2` oraz `x+y+z=6`, czyli $$\frac{x}{y}+\frac{y}{z}+\frac{z}{x}\ge\frac{x^2+y^2+z^2}{4}$$ Po ujednorodnieniu $$\frac{x}{y}+\frac{y}{z}+\frac{z}{x}\ge\frac{9\left(x^2+y^2+z^2\right)}{(x+y+z)^2}$$
W tej chwili potrafię udowodnić tę ostatną nierówność dwoma sposobami, ale oba rozwiązania są dość długie i dość brzydkie. Jeżeli powyższe nie zainspiruje kogoś do wymyślenia jakiegoś ładnego dowodu, to w wolnej chwili ewentualnie napiszę swój.
W tej chwili potrafię udowodnić tę ostatną nierówność dwoma sposobami, ale oba rozwiązania są dość długie i dość brzydkie. Jeżeli powyższe nie zainspiruje kogoś do wymyślenia jakiegoś ładnego dowodu, to w wolnej chwili ewentualnie napiszę swój.
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1516
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 422 razy
Re: Nierówność [Pros]
załóżmy, że \(\displaystyle{ z=\min(x,y,z)}\) i zauważmy, że jeśli \(\displaystyle{ (x+y+z)^2\ge6xy}\), to
$$\frac xy + \frac yz + \frac zx = 3 + \frac{(x-y)^2}{xy}+\frac{(x-z)(y-z)}{xz} \ge 3 + \frac{6}{(x+y+z)^2} \cdot ((x-y)^2+(x-z)(y-z)) = \frac{9(x^2+y^2+z^2)}{(x+y+z)^2}$$
pozostaje przypadek, w którym \(\displaystyle{ (x+y+z)^2<6xy}\)
wystarczy dowieść, że \(\displaystyle{ \frac xy+\frac yz+\frac zx + \frac{18(xy+yz+zx)}{(x+y+z)^2} \ge 9}\)
na mocy założenia \(\displaystyle{ (x+y+z)^2<6xy}\) szacujemy lewą stronę z dołu przez
$$\frac xy+\frac yz+\frac zx + \frac{18(xy+yz+zx)}{6xy} = \frac xy+\frac yz+\frac zx + 3 + \frac{3z}{x}+\frac{3z}{y} = 3+\frac{4z}{x}+\frac yz + \frac{x+3z}{y}$$
AM-GM daje \(\displaystyle{ \frac yz + \frac{x+3z}{y} \ge 2\sqrt{\frac{x+3z}{z}} = 2\sqrt{3+\frac xz}}\)
wystarczy więc dowieść, że \(\displaystyle{ 3+\frac 4t+2\sqrt{3+t} \ge 9}\), gdzie \(\displaystyle{ t=\frac xz\ge 1}\)
okazuje się, że istotnie jest to prawda (i to nawet dla dowolnego \(\displaystyle{ t>0}\))
$$\frac xy + \frac yz + \frac zx = 3 + \frac{(x-y)^2}{xy}+\frac{(x-z)(y-z)}{xz} \ge 3 + \frac{6}{(x+y+z)^2} \cdot ((x-y)^2+(x-z)(y-z)) = \frac{9(x^2+y^2+z^2)}{(x+y+z)^2}$$
pozostaje przypadek, w którym \(\displaystyle{ (x+y+z)^2<6xy}\)
wystarczy dowieść, że \(\displaystyle{ \frac xy+\frac yz+\frac zx + \frac{18(xy+yz+zx)}{(x+y+z)^2} \ge 9}\)
na mocy założenia \(\displaystyle{ (x+y+z)^2<6xy}\) szacujemy lewą stronę z dołu przez
$$\frac xy+\frac yz+\frac zx + \frac{18(xy+yz+zx)}{6xy} = \frac xy+\frac yz+\frac zx + 3 + \frac{3z}{x}+\frac{3z}{y} = 3+\frac{4z}{x}+\frac yz + \frac{x+3z}{y}$$
AM-GM daje \(\displaystyle{ \frac yz + \frac{x+3z}{y} \ge 2\sqrt{\frac{x+3z}{z}} = 2\sqrt{3+\frac xz}}\)
wystarczy więc dowieść, że \(\displaystyle{ 3+\frac 4t+2\sqrt{3+t} \ge 9}\), gdzie \(\displaystyle{ t=\frac xz\ge 1}\)
okazuje się, że istotnie jest to prawda (i to nawet dla dowolnego \(\displaystyle{ t>0}\))