Obliczanie wyrażenia

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
shevy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 paź 2019, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Podziękował: 1 raz

Obliczanie wyrażenia

Post autor: shevy »

Witam, prosiłbym o pomoc:
\(\displaystyle{ \left( 2^{\frac{1}{3}} + 4^{\frac{1}{3}} \right)^2 - 6(1+2^{\frac{1}{3}} + 6^{\frac{1}{3}})}\)

Dodano po 1 dniu 22 godzinach 4 minutach 22 sekundach:
To nikt nie pomoże? Nie rozumiem co z tą 6 zrobić...
Ostatnio zmieniony 8 paź 2019, o 20:05 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeXa - proszę zapoznać się z instrukcją: https://matematyka.pl/latex.htm
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34285
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Re: Obliczanie wyrażenia

Post autor: Jan Kraszewski »

Podnieś do kwadratu, wymnóż, uprość, zobacz co wyjdzie.

Możesz pokazać rachunki, to sprawdzimy.

JK
ODPOWIEDZ