Usuń niewymierność z mianownika:
\(\displaystyle{ \frac{1}{3+\sqrt[3]{2}}}\)
Usuń niewymierność z mianownika
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Usuń niewymierność z mianownika
wsk
\(\displaystyle{ \frac{a^2-ab+b^2}{a^3+b^3}= \frac{1}{a+b}}\)
\(\displaystyle{ a=3, \ b=\sqrt[3]{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{a^2-ab+b^2}{a^3+b^3}= \frac{1}{a+b}}\)
\(\displaystyle{ a=3, \ b=\sqrt[3]{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 28 maja 2007, o 21:06
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: krakow
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 6 razy
Usuń niewymierność z mianownika
\(\displaystyle{ \frac{a^{2}-ab+b^{2}}{(a+b)(a^{2}-ab+b^{2})}= \\\\
=\frac{9-3\sqrt[3]{2}+\sqrt[3]{4}}{(3+\sqrt[3]{2})(9-3\sqrt[3]{2}+\sqrt[3]{4})}=\\\\
=\frac{9-3\sqrt[3]{2}+\sqrt[3]{4}}{3^3+2}=\\\\=\frac{9-\sqrt[3]{2}+\sqrt[3]{4}}{11}}\)
tak ma wyjść
=\frac{9-3\sqrt[3]{2}+\sqrt[3]{4}}{(3+\sqrt[3]{2})(9-3\sqrt[3]{2}+\sqrt[3]{4})}=\\\\
=\frac{9-3\sqrt[3]{2}+\sqrt[3]{4}}{3^3+2}=\\\\=\frac{9-\sqrt[3]{2}+\sqrt[3]{4}}{11}}\)
tak ma wyjść
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- MatizMac
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 6 lut 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ostrowiec Św. / Warszawa (Ochota)
- Podziękował: 106 razy
- Pomógł: 41 razy
Usuń niewymierność z mianownika
\(\displaystyle{ \frac{a^{2}-ab+b^{2}}{(a+b)(a^{2}-ab+b^{2})}= \\\\
=\frac{9-3\sqrt[3]{2}+\sqrt[3]{4}}{(3+\sqrt[3]{2})(9-3\sqrt[3]{2}+\sqrt[3]{4})}=\\\\
=\frac{9-3\sqrt[3]{2}+\sqrt[3]{4}}{3^3+2}=\\\\=\frac{9-3\sqrt[3]{2}+\sqrt[3]{4}}{29}}\)
A przypadkiem nie z liczbą 3 (tak jak ja teraz zapisalem) przed pierwiastkiem ??
=\frac{9-3\sqrt[3]{2}+\sqrt[3]{4}}{(3+\sqrt[3]{2})(9-3\sqrt[3]{2}+\sqrt[3]{4})}=\\\\
=\frac{9-3\sqrt[3]{2}+\sqrt[3]{4}}{3^3+2}=\\\\=\frac{9-3\sqrt[3]{2}+\sqrt[3]{4}}{29}}\)
A przypadkiem nie z liczbą 3 (tak jak ja teraz zapisalem) przed pierwiastkiem ??