Witam
jak rozwiązać równanie
Proszę odpowiedź. Pilne. Zadanie na jutro.
Jak rozwiązać równanie
- rafaluk
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 10 razy
Jak rozwiązać równanie
\(\displaystyle{ \frac{x}{x^{2}-4} = \frac{5}{x} + 4}\)
Oj, męczę się nad tym długo, spróbuj może pomnożyć obustronnie przez \(\displaystyle{ x}\), wyjdzie Ci:
\(\displaystyle{ \frac{x^{2}}{x^{2}-4} = 5 + 4x}\)
Zawsze trochę uproszczone. Pokombinuj z pierwiastkami.
Oj, męczę się nad tym długo, spróbuj może pomnożyć obustronnie przez \(\displaystyle{ x}\), wyjdzie Ci:
\(\displaystyle{ \frac{x^{2}}{x^{2}-4} = 5 + 4x}\)
Zawsze trochę uproszczone. Pokombinuj z pierwiastkami.