Uprość wyrażenie
-
- Użytkownik
- Posty: 235
- Rejestracja: 12 mar 2018, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wejherowo
- Podziękował: 88 razy
Uprość wyrażenie
\(\displaystyle{ \sqrt{2x+2\sqrt{2x-1}} - \sqrt{2x-2\sqrt{2x-11}}, x>1}\). W sumie to nie wiem co zrobić aby tex działał .
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2019, o 20:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Uprość wyrażenie
A nie miało być tak [na to wskazuje też to \(\displaystyle{ x>1}\)]
\(\displaystyle{ \sqrt{2x+2\sqrt{2x-1}} - \sqrt{2x-2\sqrt{2x-1}}}\),
to tak się przedstawia (a co to za klub, co to za miejsce, ja dobrze nie pamiętam… a nie, to nie to).
Wzory skróconego mnożenia załatwiają sprawę.
\(\displaystyle{ 2x+2\sqrt{2x-1}=(\sqrt{2x-1}+1)^2\\2x-2\sqrt{2x-1}=(\sqrt{2x-1}-1)^2\\\sqrt{t^2}=|t|}\)
i gotowe.
\(\displaystyle{ \sqrt{2x+2\sqrt{2x-1}} - \sqrt{2x-2\sqrt{2x-1}}}\),
to tak się przedstawia (a co to za klub, co to za miejsce, ja dobrze nie pamiętam… a nie, to nie to).
Wzory skróconego mnożenia załatwiają sprawę.
\(\displaystyle{ 2x+2\sqrt{2x-1}=(\sqrt{2x-1}+1)^2\\2x-2\sqrt{2x-1}=(\sqrt{2x-1}-1)^2\\\sqrt{t^2}=|t|}\)
i gotowe.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Uprość wyrażenie
Co do działania ,,tex" - teraz zamiast tex jest latex, a zamiast /tex jest /latex.
Kliknij na ,,66" (to odwrócone przecinki) to zobaczysz na podglądzie posta z tex co jest grane.
Kliknij na ,,66" (to odwrócone przecinki) to zobaczysz na podglądzie posta z tex co jest grane.