Rozwiązać układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+ y^2+ z^4=0 \\ y+ z^2+ x^4=0 \\ z+ x^2+y^4=0 \end{cases}}\)
w zbiorze liczb rzeczywistych
Układ bikwadraty
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11409
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 10 maja 2017, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdzieś
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 11 razy
Re: Układ bikwadraty
Kolejnym, mniej oczywistym rozwiązaniem (ale nadal oczywistym) jest rozwiązanie
\(\displaystyle{ x=y=z= \sqrt[3]{\frac{-1 +\sqrt{ \frac{31}{27} } }{2}}+\sqrt[3]{\frac{-1-\sqrt{ \frac{31}{27} } }{2}}}\)
\(\displaystyle{ x=y=z= \sqrt[3]{\frac{-1 +\sqrt{ \frac{31}{27} } }{2}}+\sqrt[3]{\frac{-1-\sqrt{ \frac{31}{27} } }{2}}}\)
- timon92
- Użytkownik
- Posty: 1657
- Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 472 razy
Re: Układ bikwadraty
prawdopodobnie założył, że \(\displaystyle{ x=y=z}\) i znalazł jedyny niezerowy rzeczywisty pierwiastek równania \(\displaystyle{ x+x^2+x^4=0}\)
to ja teraz pokażę, że jeśli liczby \(\displaystyle{ x,y,z}\) spełniają ten układ równań, to \(\displaystyle{ x=y=z}\)
po pierwsze zauważmy, że zmienne są niedodatnie, gdyż \(\displaystyle{ x=-y^2-z^4\le 0}\) i analogicznie dla \(\displaystyle{ y,z}\)
ze względu na cykliczność układu możemy przyjąć, że \(\displaystyle{ x}\) jest najmniejszą z liczb \(\displaystyle{ x,y,z}\)
\(\displaystyle{ 1^\circ}\) \(\displaystyle{ x\le y\le z}\), wówczas ze względu na niedodatniość zmiennych mamy \(\displaystyle{ x^2 \ge y^2}\) oraz \(\displaystyle{ y^4 \ge z^4}\), zatem
\(\displaystyle{ -z = x^2+y^4 \ge y^2+z^4 = -x,}\)
a to oznacza, że \(\displaystyle{ z \le x}\), więc w istocie \(\displaystyle{ x=y=z}\)
\(\displaystyle{ 2^\circ}\) \(\displaystyle{ x\le z\le y}\), wówczas \(\displaystyle{ x^4 \ge z^4}\) i \(\displaystyle{ z^2 \ge y^2}\), więc
\(\displaystyle{ -y=z^2+x^4 \ge y^2+z^4=-x,}\)
zatem \(\displaystyle{ y \le x}\) i znowuż wynika stąd, że \(\displaystyle{ x=y=z}\)
to ja teraz pokażę, że jeśli liczby \(\displaystyle{ x,y,z}\) spełniają ten układ równań, to \(\displaystyle{ x=y=z}\)
po pierwsze zauważmy, że zmienne są niedodatnie, gdyż \(\displaystyle{ x=-y^2-z^4\le 0}\) i analogicznie dla \(\displaystyle{ y,z}\)
ze względu na cykliczność układu możemy przyjąć, że \(\displaystyle{ x}\) jest najmniejszą z liczb \(\displaystyle{ x,y,z}\)
\(\displaystyle{ 1^\circ}\) \(\displaystyle{ x\le y\le z}\), wówczas ze względu na niedodatniość zmiennych mamy \(\displaystyle{ x^2 \ge y^2}\) oraz \(\displaystyle{ y^4 \ge z^4}\), zatem
\(\displaystyle{ -z = x^2+y^4 \ge y^2+z^4 = -x,}\)
a to oznacza, że \(\displaystyle{ z \le x}\), więc w istocie \(\displaystyle{ x=y=z}\)
\(\displaystyle{ 2^\circ}\) \(\displaystyle{ x\le z\le y}\), wówczas \(\displaystyle{ x^4 \ge z^4}\) i \(\displaystyle{ z^2 \ge y^2}\), więc
\(\displaystyle{ -y=z^2+x^4 \ge y^2+z^4=-x,}\)
zatem \(\displaystyle{ y \le x}\) i znowuż wynika stąd, że \(\displaystyle{ x=y=z}\)