Kwadraty i sześciany

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Kwadraty i sześciany

Post autor: mol_ksiazkowy »

Rozwiązać układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^3+3xy^2 =-49 \\ x^2-8xy +y^2 =8y - 17x \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 1 sie 2019, o 00:34 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Literówka w temacie.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Kwadraty i sześciany

Post autor: Premislav »

Podstawmy \(\displaystyle{ x=a-1, \ y=b-4}\), a układ przyjmie formę:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a^3 - 3 a^2 + 3 a b^2 - 24 a b + 51 a - 3 b^2 + 24 b =0 \\ a^2 - 8 a b + 47 a + b^2 - 8 b = 0\end{cases} \ (*)}\)
Pomnóżmy teraz drugie równanie stronami przez \(\displaystyle{ 3}\) i dodajmy do pierwszego stronami, a otrzymamy:
\(\displaystyle{ a^3-48ab+3ab^2+192a=0\\ a(a^2+3(b-8)^2)=0}\)
Stąd z pewnością \(\displaystyle{ a=0}\) i wracając np. do pierwszego równania układu \(\displaystyle{ (*)}\)
oraz wstawiając tam \(\displaystyle{ a:=0}\) dostajemy \(\displaystyle{ -3b^2+24b=0}\), czyli \(\displaystyle{ b=0\vee b=8}\).
Wracając do wyjściowego układu, mamy rozwiązania \(\displaystyle{ (x,y)=(-1, -4), \ (x,y)=(-1, 4)}\).
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Kwadraty i sześciany

Post autor: kerajs »

Inaczej i trudniej, ale ...

Wiedząc, że \(\displaystyle{ xy \neq 0}\) (gdyż dla \(\displaystyle{ x=0}\) pierwsze równanie jest sprzeczne, a dla \(\displaystyle{ y=0}\) sprzeczny jest układ) przyjmuję iż \(\displaystyle{ y=tx}\). Układ ma teraz postać:
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=tx \\ x^3(1+3t^2)=-49 \\ x(1-8t+t^2)=8t-17 \end{cases}}\)
Wyliczenie z ostatniego równania x i wstawienie do środkowego daje równanie względem niewiadomej \(\displaystyle{ t}\):
\(\displaystyle{ (8t-17)^3(1+3t^2)=-49(1-8t+t^2)^3}\)
które zwija się do:
\(\displaystyle{ (t+4)^3(t-4)(49t^2-32t+19)=0}\)
co potwierdza rozwiązanie Przemka w liczbach rzeczywistych:
\(\displaystyle{ t=-4 \Rightarrow x^3(1+3 \cdot (-4)^3)=-49 \Rightarrow (x=-1 \wedge y=-4)\\
t=4 \Rightarrow x^3(1+3 \cdot 4^3)=-49 \Rightarrow (x=-1 \wedge y=4)}\)


... ale w liczbach zespolonych jest jeszcze z 10 innych rozwiązań.
Norbert Wyszynski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 6 sie 2019, o 08:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Kwadraty i sześciany

Post autor: Norbert Wyszynski »

W skrócie (czego lepiej nigdy nie robić) \(\displaystyle{ (x,y)=(-1, -4), (x,y)=(-1, 4)}\).
Ostatnio zmieniony 6 sie 2019, o 09:25 przez Dasio11, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wyrażenia matematyczne umieszczaj w klarmach [latex][/latex].
ODPOWIEDZ