suma kolejnych potęg liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
suma kolejnych potęg liczby
Zastanawiam się, czy dla \(\displaystyle{ k}\) naturalnego istnieje jakiś wzór, którym dałoby się zapisać: \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{t-1} k^n}\) oczywiście oprócz: \(\displaystyle{ k^0 + k^1 + \dots + k^{t-1}}\)
Da się to zrobić?
Da się to zrobić?
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8587
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: suma kolejnych potęg liczby
\(\displaystyle{ ...= \begin{cases} \frac{k^t-1}{k-1} & \text{dla} \ k \in \NN \setminus \left\{ 0,1\right\} \\ t & \text{dla} \ k =1 \end{cases}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34329
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5204 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: suma kolejnych potęg liczby
W publikacji: Steven J. Kifowit, Prairie State College; More Proofs of Divergence of the Harmonic Series, znalazłem informację, że:
\(\displaystyle{ \frac{k}{k+1}+\frac{k}{k^2+k+1}+\frac{k}{k^3+k^2+k+1}+\dots > \\ \left( \frac{k}{k+1} \right) + \left( \frac{k}{k+1} \right)^2 + \left( \frac{k}{k+1} \right)^3 + \dots}\)
Taki zapis sugeruje mi, że:
\(\displaystyle{ \frac{k(k-1)}{k^t-1} > \left( \frac{k}{k+1} \right)^t}\)
ale to bzdura przecież, więc albo ta suma jest jakoś sprytniej oszacowana, albo ktoś (najpewniej ja) się tutaj gdzieś pomylił.
\(\displaystyle{ \frac{k}{k+1}+\frac{k}{k^2+k+1}+\frac{k}{k^3+k^2+k+1}+\dots > \\ \left( \frac{k}{k+1} \right) + \left( \frac{k}{k+1} \right)^2 + \left( \frac{k}{k+1} \right)^3 + \dots}\)
Taki zapis sugeruje mi, że:
\(\displaystyle{ \frac{k(k-1)}{k^t-1} > \left( \frac{k}{k+1} \right)^t}\)
ale to bzdura przecież, więc albo ta suma jest jakoś sprytniej oszacowana, albo ktoś (najpewniej ja) się tutaj gdzieś pomylił.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4082
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1397 razy
Re: suma kolejnych potęg liczby
To, że \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{t-1} k^n}\) zazwyczaj równa się \(\displaystyle{ \frac{k^t-1}{k-1}}\) nie oznacza, że:
\(\displaystyle{ \frac{1}{k+1}+\frac{1}{k^2+k+1}+\frac{1}{k^3+k^2+k+1}+\dots=\frac{k-1}{k^t-1}}\)
Wszak \(\displaystyle{ \frac{1}{a}+ \frac{1}{b} \neq \frac{1}{a+b}}\). Bo innego uzasadnienia Twojej sugestii nie widzę. Być może się mylę i chodzi Ci o coś innego w takim razie sorki.
Co do nierówności z książki to zauważ, że dla dodatniego \(\displaystyle{ k}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ k^n+k^{n-1}+...+k+1 \le (k+1)^n}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{k^n+k^{n-1}+...+k+1} \ge \frac{1}{(k+1)^n}}\)
gdy \(\displaystyle{ k \le 1}\) to dodatkowo:
\(\displaystyle{ \frac{k}{k^n+k^{n-1}+...+k+1} \ge \frac{k^n}{(k+1)^n}=\left(\frac{k}{k+1} \right)^n}\)
Sumując tą nierówność po \(\displaystyle{ n=1,2,3,...}\) dostaniesz to co napisałeś. Choć bez szerszego kontekstu trudno mi powiedzieć coś więcej o tej nierówność.-- 26 lip 2019, o 23:53 --PS Wzór kerajsa działa nawet dla \(\displaystyle{ k\in\RR \setminus \left\{ 0,1\right\}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{k+1}+\frac{1}{k^2+k+1}+\frac{1}{k^3+k^2+k+1}+\dots=\frac{k-1}{k^t-1}}\)
Wszak \(\displaystyle{ \frac{1}{a}+ \frac{1}{b} \neq \frac{1}{a+b}}\). Bo innego uzasadnienia Twojej sugestii nie widzę. Być może się mylę i chodzi Ci o coś innego w takim razie sorki.
Co do nierówności z książki to zauważ, że dla dodatniego \(\displaystyle{ k}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ k^n+k^{n-1}+...+k+1 \le (k+1)^n}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{k^n+k^{n-1}+...+k+1} \ge \frac{1}{(k+1)^n}}\)
gdy \(\displaystyle{ k \le 1}\) to dodatkowo:
\(\displaystyle{ \frac{k}{k^n+k^{n-1}+...+k+1} \ge \frac{k^n}{(k+1)^n}=\left(\frac{k}{k+1} \right)^n}\)
Sumując tą nierówność po \(\displaystyle{ n=1,2,3,...}\) dostaniesz to co napisałeś. Choć bez szerszego kontekstu trudno mi powiedzieć coś więcej o tej nierówność.-- 26 lip 2019, o 23:53 --PS Wzór kerajsa działa nawet dla \(\displaystyle{ k\in\RR \setminus \left\{ 0,1\right\}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: suma kolejnych potęg liczby
Chodziło mi o to, że taka redakcja nierówności, w której są trzy wyrazy z lewej i trzy wyrazy z prawej, nasunęły mi myśl, że zostało to oszacowane wyraz po wyrazie wyrazie. Jednak jak widać oszacowanie jest trochę bardziej subtelne.Janusz Tracz pisze:To, że \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{t-1} k^n}\) zazwyczaj równa się \(\displaystyle{ \frac{k^t-1}{k-1}}\) nie oznacza, że:
\(\displaystyle{ \frac{1}{k+1}+\frac{1}{k^2+k+1}+\frac{1}{k^3+k^2+k+1}+\dots=\frac{k-1}{k^t-1}}\)
Wszak \(\displaystyle{ \frac{1}{a}+ \frac{1}{b} \neq \frac{1}{a+b}}\). Bo innego uzasadnienia Twojej sugestii nie widzę. Być może się mylę i chodzi Ci o coś innego w takim razie sorki.
Pierwsza nierówność wynika na przykład z dwumianu Newtona, a druga jest konsekwencją pierwszej. Tutaj chyba dobrze rozumuję. Jednak:Janusz Tracz pisze: Co do nierówności z książki to zauważ, że dla dodatniego \(\displaystyle{ k}\) zachodzi:
\(\displaystyle{ k^n+k^{n-1}+...+k+1 \le (k+1)^n}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{k^n+k^{n-1}+...+k+1} \ge \frac{1}{(k+1)^n}}\)
Nie bardzo rozumiem co tutaj zaszło. Mógłbym prosić o słówko wyjaśnienia?Janusz Tracz pisze:
gdy \(\displaystyle{ k \le 1}\) to dodatkowo:
\(\displaystyle{ \frac{k}{k^n+k^{n-1}+...+k+1} \ge \frac{k^n}{(k+1)^n}=\left(\frac{k}{k+1} \right)^n}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4082
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1397 razy
Re: suma kolejnych potęg liczby
To jest niezła myśl. Potem tak właśnie to traktowałem. Pokazałem, że dla dowolnego \(\displaystyle{ n\in\NN}\) zachodziChodziło mi o to, że taka redakcja nierówności, w której są trzy wyrazy z lewej i trzy wyrazy z prawej, nasunęły mi myśl, że zostało to oszacowane wyraz po wyrazie wyrazie. Jednak jak widać oszacowanie jest trochę bardziej subtelne.
\(\displaystyle{ \frac{k}{k^n+k^{n-1}+...+k+1} \ge \frac{k^n}{(k+1)^n}=\left(\frac{k}{k+1} \right)^n}\)
pod warunkiem, że \(\displaystyle{ k\in\left( 0,1\right]}\). Stąd powyższa nierówność po zsumowaniu stronami po \(\displaystyle{ n}\).
Gdy \(\displaystyle{ k\in\left( 0,1\right]}\) to dla \(\displaystyle{ n\in\NN}\) zachodzi \(\displaystyle{ k \ge k^n}\). Podniesienie liczby "małej" do potęgi "dużej" (przy subiektywnym acz wynikającym z założeń znaczeniu słów małe,dużo) powoduje jej pomniejszenie. To jest napisane w języku matematyki. Mając tą nierówność i tą która już rozumiesz tj.Jednak:Nie bardzo rozumiem co tutaj zaszło. Mógłbym prosić o słówko wyjaśnienia?Janusz Tracz napisał(a):
gdy \(\displaystyle{ k \le 1}\) to dodatkowo:
\(\displaystyle{ \frac{k}{k^n+k^{n-1}+...+k+1} \ge \frac{k^n}{(k+1)^n}=\left(\frac{k}{k+1} \right)^n}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{k^n+k^{n-1}+...+k+1} \ge \frac{1}{(k+1)^n}}\)
można pomnożyć stronami nierówność co daje to co chcemy czyli
\(\displaystyle{ \frac{k}{k^n+k^{n-1}+...+k+1} \ge \frac{k^n}{(k+1)^n}=\left(\frac{k}{k+1} \right)^n}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: suma kolejnych potęg liczby
Janusz Tracz, obawiam się, że w pracy, którą przywołałem wcześniej - \(\displaystyle{ k}\) jest liczbą naturalną, większą od \(\displaystyle{ 1}\).
Rozumowanie przełożone na Polski (ja przekładałem, także pewnie beznadziejnie) prezentuje się mniej więcej tak:
Rozumowanie przełożone na Polski (ja przekładałem, także pewnie beznadziejnie) prezentuje się mniej więcej tak:
Począwszy od drugiego, pogrupujmy wyrazy szeregu harmonicznego tak, aby w pierwszej grupie było \(\displaystyle{ k^1}\) wyrazów, w drugiej \(\displaystyle{ k^2}\) wyrazów, w trzej \(\displaystyle{ k^3}\), w \(\displaystyle{ n}\)-tej \(\displaystyle{ k^n}\) i tak dalej...
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty \frac{1}{n} = 1 + \underbrace{\left(\frac{1}{2}+\frac{1}{3} + \dots + \frac{1}{k+1} \right)}_{k} + \underbrace{\left(\frac{1}{k+2} + \frac{1}{k+3} + \dots + \frac{1}{k^2 + k + 1} \right)}_{k^2} +}\)
\(\displaystyle{ \underbrace{\left( \frac{1}{k^2+k+2} + \frac{1}{k^2+k+3} + \dots + \frac{1}{k^3 + k^2 + k + 1} \right)}_{k^3} + \dots}\)
\(\displaystyle{ > \frac{k}{k+1}+\frac{k}{k^2+k+1}+\frac{k}{k^3+k^2+k+1}+\dots > \left( \frac{k}{k+1} \right) + \left( \frac{k}{k+1} \right)^2 + \left( \frac{k}{k+1} \right)^3 + \dots
=\frac{1}{1-\frac{k}{k+1}} = k+1.}\)
A ponieważ zachodzi to dla dowolnego dodatniego, całkowitego \(\displaystyle{ k}\), szereg harmoniczny jest rozbieżny.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: suma kolejnych potęg liczby
To jest zwykły błąd w zapisie dowodu, idea jest jasna z tego, co zostało napisane. Powinno być tak:
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}+\ldots+\frac{1}{k+1}>\frac{k}{k+1}\\\frac{1}{k+2}+\ldots+\frac{1}{k^2+k+1}>\frac{k^{\red{ 2}}}{k^2+k+1}\\ \frac{1}{k^2+k+2}+\ldots+\frac{1}{k^3+k^2+k+1}>\frac{k^{\red{3}}}{k^3+k^2+k+1}}\)
i tak dalej, w zapisie zgubiono po prostu te wykładniki.
Po prostu grupujemy na sumy \(\displaystyle{ k^t}\) składników, z których najmniejszy jest postaci
\(\displaystyle{ \frac{1}{k^t+k^{t-1}+\ldots+k+1}}\) i szacujemy przez \(\displaystyle{ k^t}\) razy najmniejszy składnik.
A już nierówność
\(\displaystyle{ \frac{k^t}{k^t+k^{t-1}+\ldots+k+1}>\left( \frac{k}{k+1}\right)^t}\)
dla \(\displaystyle{ k,t\in \NN^+, \ k>1}\) jak najbardziej zachodzi. Równoważnie bowiem:
\(\displaystyle{ (k+1)^t>k^t+k^{t-1}+\ldots+1}\)
co w sposób oczywisty wynika ze wzoru dwumianowego Newtona.
Na drugi raz proponuję od razu wrzucać dokładny zapis rozumowania z książki, z którym masz problem, ponieważ w przeciwnym razie każesz nam zgadywać, co mija się z celem.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}+\ldots+\frac{1}{k+1}>\frac{k}{k+1}\\\frac{1}{k+2}+\ldots+\frac{1}{k^2+k+1}>\frac{k^{\red{ 2}}}{k^2+k+1}\\ \frac{1}{k^2+k+2}+\ldots+\frac{1}{k^3+k^2+k+1}>\frac{k^{\red{3}}}{k^3+k^2+k+1}}\)
i tak dalej, w zapisie zgubiono po prostu te wykładniki.
Po prostu grupujemy na sumy \(\displaystyle{ k^t}\) składników, z których najmniejszy jest postaci
\(\displaystyle{ \frac{1}{k^t+k^{t-1}+\ldots+k+1}}\) i szacujemy przez \(\displaystyle{ k^t}\) razy najmniejszy składnik.
A już nierówność
\(\displaystyle{ \frac{k^t}{k^t+k^{t-1}+\ldots+k+1}>\left( \frac{k}{k+1}\right)^t}\)
dla \(\displaystyle{ k,t\in \NN^+, \ k>1}\) jak najbardziej zachodzi. Równoważnie bowiem:
\(\displaystyle{ (k+1)^t>k^t+k^{t-1}+\ldots+1}\)
co w sposób oczywisty wynika ze wzoru dwumianowego Newtona.
Na drugi raz proponuję od razu wrzucać dokładny zapis rozumowania z książki, z którym masz problem, ponieważ w przeciwnym razie każesz nam zgadywać, co mija się z celem.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 6 sie 2019, o 08:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław