Bez pierwiastka
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Bez pierwiastka
Niech \(\displaystyle{ ab+bc+ca=1}\); Usunąć pierwiastek z wyrażenia \(\displaystyle{ \sqrt{(1+a^2)(1+b^2)(1+c^2)}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 10 maja 2017, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdzieś
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 11 razy
Re: Bez pierwiastka
\(\displaystyle{ \sqrt{(1+a^2)(1+b^2)(1+c^2)}= ((1+a^2)(1+b^2)(1+c^2))^{ \frac{1}{2} }}\)
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Bez pierwiastka
inaczej:
\(\displaystyle{ c= \frac{1-ab}{a+b}}\)
To wyrażenie zawsze istnieje gdyż dla \(\displaystyle{ b=-a}\) mam:
\(\displaystyle{ ab+ac+bc=-a^2+ac-ac=-a^2 \neq 1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(1+a^2)(1+b^2)(1+(\frac{1-ab}{a+b} )^2)} = \sqrt{((a+b)^2+(1-ab)^2) \frac{(a+b)^2+(1-ab)^2}{(a+b)^2} }=\\=\frac{(a+b)^2+(1-ab)^2}{\left| a+b\right| }}\)
\(\displaystyle{ c= \frac{1-ab}{a+b}}\)
To wyrażenie zawsze istnieje gdyż dla \(\displaystyle{ b=-a}\) mam:
\(\displaystyle{ ab+ac+bc=-a^2+ac-ac=-a^2 \neq 1}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{(1+a^2)(1+b^2)(1+(\frac{1-ab}{a+b} )^2)} = \sqrt{((a+b)^2+(1-ab)^2) \frac{(a+b)^2+(1-ab)^2}{(a+b)^2} }=\\=\frac{(a+b)^2+(1-ab)^2}{\left| a+b\right| }}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11415
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 926
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 274 razy
Bez pierwiastka
\(\displaystyle{ \sqrt{(1 + a^2)(1 + b^2)(1 + c^2)} = \sqrt{(ab + bc + ca + a^2)(ab + bc + ca + b^2)(ab + bc + ca + c^2)} = \sqrt{(a + b)^2 (a + c)^2 (b + c)^2}=(a + b) (a + c) (b + c)}\)