Usuń niewymierność z mianownika ułamka
\(\displaystyle{ \frac{2}{1- \sqrt[3]{3}+ \sqrt[3]{9} }}\)
Niewymierność w mianowniku
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 7 lip 2019, o 16:24
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15688
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: Niewymierność w mianowniku
Wskazówka nr 1:
jeśli \(\displaystyle{ a=1, \ b=\sqrt[3]{3}}\), to w mianowniku masz
\(\displaystyle{ a^2-ab+b^2}\)
Wskazówka nr 2:
wzór na sumę sześcianów.
jeśli \(\displaystyle{ a=1, \ b=\sqrt[3]{3}}\), to w mianowniku masz
\(\displaystyle{ a^2-ab+b^2}\)
Wskazówka nr 2:
wzór na sumę sześcianów.