Trzy pierwiastki
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11406
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Trzy pierwiastki
Usunąć niewymierność z mianownika \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt[3]{x} + \sqrt[4]{x} + \sqrt[6]{x} }.}\)
Ostatnio zmieniony 3 lip 2019, o 23:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Trzy pierwiastki
Dla \(\displaystyle{ x=2^{12}}\) nie ma żadnej niewymierności, źle sformułowane zadanie, pozdro.
-- 3 lip 2019, o 22:04 --
Tak na serio to można zacząć od
\(\displaystyle{ \left( x^{\frac{1}{12}\right)^2+x^{\frac{1}{12}}x^{\frac 1 6} +\left( x^{\frac 1 6}\right)^2}\), co się dość mocno kojarzy ze wzorkiem
\(\displaystyle{ \frac{1}{a^2+ab+b^2}= \frac{a-b}{a^3-b^3}}\) dla \(\displaystyle{ a\neq b}\), a dalej dwukrotne dopełnienie do wzoru na różnicę kwadratów.
PS W poniedziałek z rana KW mnie dogania i wszystko ze mną może zrobić.
-- 3 lip 2019, o 22:04 --
Tak na serio to można zacząć od
\(\displaystyle{ \left( x^{\frac{1}{12}\right)^2+x^{\frac{1}{12}}x^{\frac 1 6} +\left( x^{\frac 1 6}\right)^2}\), co się dość mocno kojarzy ze wzorkiem
\(\displaystyle{ \frac{1}{a^2+ab+b^2}= \frac{a-b}{a^3-b^3}}\) dla \(\displaystyle{ a\neq b}\), a dalej dwukrotne dopełnienie do wzoru na różnicę kwadratów.
PS W poniedziałek z rana KW mnie dogania i wszystko ze mną może zrobić.