\(\displaystyle{ \frac{L _{1} }{L _{2} }= \frac{ \frac{D}{d _{1} } -1}{ \frac{D}{d _{2} } -1}}\)
Jak wyznaczyć \(\displaystyle{ D}\) ?
Przekształcenia wzorów
Przekształcenia wzorów
Ostatnio zmieniony 22 maja 2019, o 19:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Przekształcenia wzorów
Wymnóż na krzyż potem wszystko z \(\displaystyle{ D}\) na lewo a reszta na prawo. Wyciągnij \(\displaystyle{ D}\) przed nawias i podziel przez ten nawias.
-
- Użytkownik
- Posty: 64
- Rejestracja: 4 maja 2019, o 20:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 5 razy
Re: Przekształcenia wzorów
\(\displaystyle{ \frac{L _{1} }{L _{2} }= \frac{ \frac{D}{d _{1} } -1}{ \frac{D}{d _{2} } -1}}\)
Czyli idąc za poleceniami przedmówcy, mniej więcej tak:
Na krzyż:
\(\displaystyle{ L_1 \left( \frac{D}{d _{2} } -1\right) = L_2\left( \frac{D}{d _{1} } - 1 \right)}\)
Wymnażam nawiasy:
\(\displaystyle{ \frac{DL_1}{d _{2}} - L_1 = \frac{DL_2}{d _{1}} - L_2}\)
Wyrażenia z niewiadomą po lewej, reszta po prawej:
\(\displaystyle{ \frac{DL_1}{d _{2}} -\frac{DL_2}{d _{1}} = L_1 - L_2}\)
Wyciągam \(\displaystyle{ D}\) przed nawias:
\(\displaystyle{ D \left( \frac{L_1}{d _{2}} -\frac{L_2}{d _{1}}\right) = L_1 - L_2}\)
Dzielę przez nawias:
\(\displaystyle{ D = \frac{L_1 - L_2}{\frac{L_1}{d _{2}} -\frac{L_2}{d _{1}}}}\)
Zwróć uwagę na dwa ostatnie przejścia, bo one często sprawiają uczniom kłopot, zwykle w tym miejscu nie mają pomysłu co robić dalej.
Czyli idąc za poleceniami przedmówcy, mniej więcej tak:
Na krzyż:
\(\displaystyle{ L_1 \left( \frac{D}{d _{2} } -1\right) = L_2\left( \frac{D}{d _{1} } - 1 \right)}\)
Wymnażam nawiasy:
\(\displaystyle{ \frac{DL_1}{d _{2}} - L_1 = \frac{DL_2}{d _{1}} - L_2}\)
Wyrażenia z niewiadomą po lewej, reszta po prawej:
\(\displaystyle{ \frac{DL_1}{d _{2}} -\frac{DL_2}{d _{1}} = L_1 - L_2}\)
Wyciągam \(\displaystyle{ D}\) przed nawias:
\(\displaystyle{ D \left( \frac{L_1}{d _{2}} -\frac{L_2}{d _{1}}\right) = L_1 - L_2}\)
Dzielę przez nawias:
\(\displaystyle{ D = \frac{L_1 - L_2}{\frac{L_1}{d _{2}} -\frac{L_2}{d _{1}}}}\)
Zwróć uwagę na dwa ostatnie przejścia, bo one często sprawiają uczniom kłopot, zwykle w tym miejscu nie mają pomysłu co robić dalej.