Problem z pierwiastkami
- Mikaelow
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 19 gru 2017, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 9 razy
Problem z pierwiastkami
Witam
Dlaczego mając takie równianie
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{2 -\sqrt{3} } \right) ^{2}}\)
Nie mogę rozwiązać go w ten sposób
\(\displaystyle{ \sqrt{4 -4\sqrt{3}+3 }}\)
Z góry dzięki ;D
Dlaczego mając takie równianie
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{2 -\sqrt{3} } \right) ^{2}}\)
Nie mogę rozwiązać go w ten sposób
\(\displaystyle{ \sqrt{4 -4\sqrt{3}+3 }}\)
Z góry dzięki ;D
Ostatnio zmieniony 8 maja 2019, o 21:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Kfadrat
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 20 razy
Problem z pierwiastkami
To raczej nie jest równanie.
Możesz skorzystać z faktu, że \(\displaystyle{ \sqrt{a^2}=\left| a\right|}\), a po za tym czemu miałbyś nie móc?
Możesz skorzystać z faktu, że \(\displaystyle{ \sqrt{a^2}=\left| a\right|}\), a po za tym czemu miałbyś nie móc?
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Problem z pierwiastkami
W tym wypadku mamy raczej \(\displaystyle{ (\sqrt{a})^2=a}\).Kfadrat pisze:Możesz skorzystać z faktu, że \(\displaystyle{ \sqrt{a^2}=\left| a\right|}\),
A mógłbyś wytłumaczyć, co masz na myśli? Bo póki co nie ma tu nic do "rozwiązywania".Mikaelow pisze:Nie mogę rozwiązać go w ten sposób
\(\displaystyle{ \sqrt{4 -4\sqrt{3}+3 }}\)
JK
- Mikaelow
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 19 gru 2017, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 9 razy
Problem z pierwiastkami
No z tego co wiem
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{2 -\sqrt{3} } \right) ^{2}= 4-\sqrt{3}}\)
A dlaczego tego nie rozpatruję jako wzór \(\displaystyle{ \sqrt{a^{2}-2ab+ b^{2}}}\)
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{2 -\sqrt{3} } \right) ^{2}= 4-\sqrt{3}}\)
A dlaczego tego nie rozpatruję jako wzór \(\displaystyle{ \sqrt{a^{2}-2ab+ b^{2}}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Problem z pierwiastkami
No to niestety źle wiesz. Skąd Ty to wziąłeś?!Mikaelow pisze:No z tego co wiem
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{2 -\sqrt{3} } \right) ^{2}= 4-\sqrt{3}}\)
Jk
- Kfadrat
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 25 paź 2018, o 17:59
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 20 razy
Problem z pierwiastkami
Nikt ci tego nie zabrania.Mikaelow pisze:A dlaczego tego nie rozpatruję jako wzór \(\displaystyle{ \sqrt{a^{2}-2ab+ b^{2}}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Problem z pierwiastkami
Tylko po co?Kfadrat pisze:Nikt ci tego nie zabrania.Mikaelow pisze:A dlaczego tego nie rozpatruję jako wzór \(\displaystyle{ \sqrt{a^{2}-2ab+ b^{2}}}\)
Cały czas nie sformułowałeś polecenia w tym zadaniu...
JK
- Mikaelow
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 19 gru 2017, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 9 razy
Problem z pierwiastkami
Próbuje zrozumieć jak sobie radzić z takimi przykładami jak doprowadzać do najprostszej postaci. Myślałem że ten zapis co przedstawiłem na początku jest błędny.
-
- Administrator
- Posty: 34277
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Problem z pierwiastkami
Nie jest błędny, tylko raczej... niepotrzebny, bo komplikuje, a nie upraszcza.
JK
JK