różnica sześcianów

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Jmoriarty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1 raz

różnica sześcianów

Post autor: Jmoriarty »

Jeżeli zachodzi równość \(\displaystyle{ a- \frac{1}{a}=3 \sqrt{2}}\), to jak najprościej obliczyć wartość wyrażenia \(\displaystyle{ a ^{3} - \frac{1}{a ^{3} }}\)?

Spróbowałem z różnicą sześcianów. Rozpisałem \(\displaystyle{ a ^{3} - \frac{1}{a ^{3} }=\left( a- \frac{1}{a}\right) \left( a ^{2}+a \cdot \frac{1}{a} + \frac{1}{a^{2}}\right)}\). W pierwszym nawiasie zastosowałem podaną równość i zostało \(\displaystyle{ 3 \sqrt{2} \left( a^{2}+1+ \frac{1}{a^{2}}\right)}\). Teraz chciałem podstawić policzone przeze mnie wcześniej pierwiastki podanego równania, które wynoszą \(\displaystyle{ a _{1}= \frac{3 \sqrt{2} - \sqrt{22} }{2}}\) i \(\displaystyle{ a_{2}=\frac{3 \sqrt{2} + \sqrt{22} }{2}}\). Wystarczy podstawić obojętnie który i wyjdzie rozwiązanie, jednak nadal nie czuje, że to ta droga, którą powinienem iść i że można to jeszcze uprościć.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2019, o 15:43 przez Jmoriarty, łącznie zmieniany 1 raz.
Tmkk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1718
Rejestracja: 15 wrz 2010, o 15:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 59 razy
Pomógł: 501 razy

Re: różnica sześcianów

Post autor: Tmkk »

Zobacz, że jeśli \(\displaystyle{ a- \frac{1}{a}=3 \sqrt{2}}\) to podnosząc do kwadratu dostaniesz \(\displaystyle{ a^2 + \frac{1}{a^2} - 2 = 18}\)
Jmoriarty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 1 mar 2017, o 23:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1 raz

Re: różnica sześcianów

Post autor: Jmoriarty »

Faktycznie. Właśnie o coś takiego mi chodziło, jednak nie mogłem tego zauważyć.
Dziękuję!
ODPOWIEDZ