nierówność i potęgi

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
ann_u
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 138
Rejestracja: 14 wrz 2018, o 18:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Brak
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 4 razy

nierówność i potęgi

Post autor: ann_u »

Niech \(\displaystyle{ x,y>0,x+y=1,a,b>1}\). Wykaz że
\(\displaystyle{ \frac{x}{1+a}+\frac{y}{1+b} \ge \frac{1}{1+a^xb^y}}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: nierówność i potęgi

Post autor: Premislav »

Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ