Przekształcenie równania

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
uszek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 paź 2007, o 13:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Przekształcenie równania

Post autor: uszek »

Witam mam takie równanie do obliczenia


\(\displaystyle{ \Delta R = (Ra + Rb) - (Rc + Rd)

Rab = Ra + Rb

Rac = Ra + Rc

Rbc = Rb + Rc

Rcd = Rc + Rd}\)



No i ja mam tylko dane Rab, Rac, Rbc i Rcd i nie wiem jak te wzory przekształcić żeby obliczyć np Ra a potem deltę R
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Przekształcenie równania

Post autor: scyth »

Rab+Rac-Rbc=2Ra
podobnie resztę
uszek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 paź 2007, o 13:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Przekształcenie równania

Post autor: uszek »

Dzięki wielkie ale możesz mi jeszcze napisać skąd to się wzięło?
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Przekształcenie równania

Post autor: scyth »

dodaję stronami pierwsze i drugie, od tego odejmuję trzecie podane przez Ciebie równanie
uszek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 paź 2007, o 13:02
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Przekształcenie równania

Post autor: uszek »

aha taki bajer

Raz jeszcze wielkie dzięki
ODPOWIEDZ