Dlaczego tego wyrażenia \(\displaystyle{ \left( \sqrt{8+2 \sqrt{15} } - \sqrt{8-2 \sqrt{15} } \right) ^{2}}\) nie można rozłożyć w ten sposób \(\displaystyle{ 8 + 2 \sqrt{15} - 2\left( 8 - 2 \sqrt{15} \right) + 8 - 2 \sqrt{15}}\)?
Z góry dziękuję
Niezrozumiałe zastosowanie wzorów skróconego mnożenia
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Niezrozumiałe zastosowanie wzorów skróconego mnożenia
Bo \(\displaystyle{ 2 \sqrt{8+2 \sqrt{15} } \cdot \sqrt{8-2 \sqrt{15} } \neq 2(8-2\sqrt{15})}\)
Re: Niezrozumiałe zastosowanie wzorów skróconego mnożenia
No i tutaj jest problem. Ze skojarzeń właśnie tak bym to przekształcił, ale nie wiem czemu. Czy zgadujesz może dlaczego mi się tak wydaje?
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Niezrozumiałe zastosowanie wzorów skróconego mnożenia
To jest pytanie do wróżki lub terapeuty
-- 4 kwi 2019, o 20:31 --
OK:
Podejrzewam, że "myślisz" tak:
\(\displaystyle{ \sqrt{8+2 \sqrt{15} } \cdot \sqrt{8-2 \sqrt{15} } =\sqrt{8^2-(2\sqrt{15})^2}}\)
i to jest dobrze, a potem kontynuujesz błednie
\(\displaystyle{ =8-2\sqrt{15}}\).
Mam nadzieję, że rozumiesz dlaczego \(\displaystyle{ \sqrt{a^2-b^2}\neq a-b}\).
-- 4 kwi 2019, o 20:31 --
OK:
Podejrzewam, że "myślisz" tak:
\(\displaystyle{ \sqrt{8+2 \sqrt{15} } \cdot \sqrt{8-2 \sqrt{15} } =\sqrt{8^2-(2\sqrt{15})^2}}\)
i to jest dobrze, a potem kontynuujesz błednie
\(\displaystyle{ =8-2\sqrt{15}}\).
Mam nadzieję, że rozumiesz dlaczego \(\displaystyle{ \sqrt{a^2-b^2}\neq a-b}\).
Ostatnio zmieniony 4 kwie 2019, o 22:03 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.