Witam, właśnie natknąłem się na zadanie i miałem dylemat czy mogę dokonać skracania, mianowicie:
\(\displaystyle{ \tg \frac{ \alpha }{2} \cdot 2}\)
I pytanie czy mogę w tym przypadku skrócić mianownik kąta z \(\displaystyle{ 2}\)?
Kąt a skracanie
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy
Kąt a skracanie
Ostatnio zmieniony 27 mar 2019, o 07:34 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Kąt a skracanie
Zwykle zapis:
\(\displaystyle{ \tg \frac{ \alpha }{2} \cdot 2}\)
oznacza:
\(\displaystyle{ \tg \frac{ \alpha }{2} \cdot 2=2\tg \frac{ \alpha }{2}}\)
i wtedy absolutnie nie można skracać.
Skrócenie jest możliwe dla:
\(\displaystyle{ \tg \left( \frac{ \alpha }{2} \cdot 2\right) =\tg \alpha}\)
\(\displaystyle{ \tg \frac{ \alpha }{2} \cdot 2}\)
oznacza:
\(\displaystyle{ \tg \frac{ \alpha }{2} \cdot 2=2\tg \frac{ \alpha }{2}}\)
i wtedy absolutnie nie można skracać.
Skrócenie jest możliwe dla:
\(\displaystyle{ \tg \left( \frac{ \alpha }{2} \cdot 2\right) =\tg \alpha}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 24 razy