Czy wyrażenie ma rozwiązanie?

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
mati1717
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

Czy wyrażenie ma rozwiązanie?

Post autor: mati1717 »

Witam,
Czy takie wyrażenie można rozwiązać ?

\(\displaystyle{ \frac{20 \cdot (10+x)}{(25+x)} =y}\)

Proszę o jakieś wskazówki ...
Ostatnio zmieniony 24 mar 2019, o 18:37 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Czy wyrażenie ma rozwiązanie?

Post autor: Premislav »

Co to znaczy „rozwiązać wyrażenie"? Poza tym co tu jest zmienne, a co stałe?
mati1717
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

Czy wyrażenie ma rozwiązanie?

Post autor: mati1717 »

Chcę wyliczyć wartość \(\displaystyle{ y}\)
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Czy wyrażenie ma rozwiązanie?

Post autor: Premislav »

No to nie znając wartości \(\displaystyle{ x}\), nic więcej niż to równanie nie możesz wynieść. Równanie to opisuje \(\displaystyle{ y}\) jako funkcję homograficzną zmiennej \(\displaystyle{ x}\).

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Funkcja_homograficzna
mati1717
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 19 lis 2009, o 21:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 15 razy

Czy wyrażenie ma rozwiązanie?

Post autor: mati1717 »

x oraz y są wartościami dodatnimi, bo to są długości trójkąta. Proporcję zastosowałem z twierdzenia Talesa. Dla poniższego zdjęcia:

Kod: Zaznacz cały

https://imgur.com/a/BQfgbWe


Może coś przeoczyłem albo źle zapisałem...
ODPOWIEDZ