Siema! Mam problem, liczę i liczę i wychodzą herezje...
Potrzebujemy obliczyć\(\displaystyle{ n -> 18- \sqrt{2 ^{2n+1} +1}=1}\)
Proszę o pomoc!
Przekształcenie, wyliczenie n
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 7 mar 2019, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Przekształcenie, wyliczenie n
Sam zapis to też herezja, ciężko mi się domyśleć nawet o co chodzi.damianex111 pisze:Siema! Mam problem, liczę i liczę i wychodzą herezje...
Potrzebujemy obliczyć\(\displaystyle{ n -> 18- \sqrt{2 ^{2n+1} +1}=1}\)
Proszę o pomoc!
Edit
Okej dobra, ale tą strzałkę mogłeś sobie darować, tylko pogarsza sytuację.
Chyba nie da się tego rozwiązać w liczbach naturalnych, zgaduję że przeniosłeś \(\displaystyle{ 18}\) na drugą stronę, podniosłeś do kwadratu, przeniosłeś \(\displaystyle{ 1}\)
i do rozwiązania zostało
\(\displaystyle{ 2 ^{2n+1}=288}\)
Tylko że \(\displaystyle{ 3|288}\) więc \(\displaystyle{ 288 \neq 2 ^{k}}\) gdzie \(\displaystyle{ k \in \NN}\)
Mogłem coś źle policzyć...
Ostatnio zmieniony 7 mar 2019, o 15:33 przez Rafsaf, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 7 mar 2019, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Przekształcenie, wyliczenie n
\(\displaystyle{ 18- \sqrt{2 ^{2n+1} +1} =1}\)
Może tak będzie czytelniej
Może tak będzie czytelniej
- kerajs
- Użytkownik
- Posty: 8585
- Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 307 razy
- Pomógł: 3351 razy
Re: Przekształcenie, wyliczenie n
A może \(\displaystyle{ n}\) nie musi być naturalne. Wtedy:
\(\displaystyle{ \log_2 2^{2n+1}=\log_2 288 \\
2n+1=\log_2 32+\log_2 9 \\
2n= 4+2\log_2 3 \\
n=2+\log_2 3}\)
\(\displaystyle{ \log_2 2^{2n+1}=\log_2 288 \\
2n+1=\log_2 32+\log_2 9 \\
2n= 4+2\log_2 3 \\
n=2+\log_2 3}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 7 mar 2019, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 4 razy
Przekształcenie, wyliczenie n
@Rafsaf Tak, właśnie tak robiłem i nic z tego nie wychodziło
W zadaniu nie ma założeń, więc wychodzi na to, że to rozwiązanie jest okej.
Dzięki wielkie!
W zadaniu nie ma założeń, więc wychodzi na to, że to rozwiązanie jest okej.
Dzięki wielkie!