Skracanie a dzielenie

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
n1ghtman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 lut 2019, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Skracanie a dzielenie

Post autor: n1ghtman »

Witam.
Mam dość głupie pytanie. Otóż dlaczego nie można skracać dzielenia. Np poniżej z tego co wiem nie mogę skrócić szóstek, słyszałem że to dlatego że dzielenie nie jest przemienne. Jest ktoś mi to łopatologicznie wytłumaczyć?
\(\displaystyle{ \frac{2 : 6 \cdot 5}{5 : 6 \cdot 2}}\)
Awatar użytkownika
xxDorianxx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 413
Rejestracja: 1 paź 2016, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rybnik
Podziękował: 88 razy
Pomógł: 22 razy

Re: Skracanie a dzielenie

Post autor: xxDorianxx »

\(\displaystyle{ 2:6=2\cdot \frac{1}{6}}\)
Deus vult
n1ghtman
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 24 lut 2019, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Re: Skracanie a dzielenie

Post autor: n1ghtman »

Dzięki za odpowiedź tak myślałem że da się to po prostu zamienić na mnożenie. Ale gdzieś słyszałem że dzielenia skracać nie można i już bo jest nieprzemienne. Czy jest to prawda? Rozumiem że mogę skracać dzielenie tylko wtedy jak zamienię je na mnożenie?
ODPOWIEDZ