Ile lat ma Agnieszka?

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
hesive
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: znienacka
Podziękował: 13 razy

Ile lat ma Agnieszka?

Post autor: hesive »

Zadanie z tematu: Liczby i wyrażenia algebraiczne.

Treść zadania.
Basia jest o 5 lat starsza od Agnieszki. Rok temu była o dwa razy starsza od Agnieszki. Ile lat ma Agnieszka?
Ostatnio zmieniony 9 paź 2007, o 10:20 przez hesive, łącznie zmieniany 1 raz.
Piotr Rutkowski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2234
Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 22 razy
Pomógł: 390 razy

Ile lat ma Agnieszka?

Post autor: Piotr Rutkowski »

x-wiek Basi
y-wiek Agnieszki
\(\displaystyle{ x-5=y \\ x-1=2(y-1)}\), a to jest prosty układ równań. Wychodzi:
\(\displaystyle{ x=11 \ y=6}\)
ODPOWIEDZ