rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 11 maja 2018, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 16 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \sqrt{2x+5}-1=x}\)
z tego równanie wychodzi że \(\displaystyle{ x=-2}\) lub \(\displaystyle{ x=2}\), ale w odpowiedziach jest tylko \(\displaystyle{ x=2}\)
nie rozumiem dlaczego?
z tego równanie wychodzi że \(\displaystyle{ x=-2}\) lub \(\displaystyle{ x=2}\), ale w odpowiedziach jest tylko \(\displaystyle{ x=2}\)
nie rozumiem dlaczego?
Ostatnio zmieniony 11 lut 2019, o 22:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
rozwiąż równanie
Pewnie dlatego, że pierwsza liczba nie spełnia równania. (wstaw, to się przekonasz)
Przeanalizuj swoje rozwiązanie, to znajdziesz miejsce gdzie mogą się wkrasc obce pierwiastki
Przeanalizuj swoje rozwiązanie, to znajdziesz miejsce gdzie mogą się wkrasc obce pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 11 maja 2018, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 16 razy
rozwiąż równanie
no i dalej nie rozumiem dlaczego
wiem że jak podstawię za x=-2 to nie wyjdzie dobrze, ale dlaczego? D>-2,5 więc teoretycznie -2 mieści się w dziedzinie
wiem że jak podstawię za x=-2 to nie wyjdzie dobrze, ale dlaczego? D>-2,5 więc teoretycznie -2 mieści się w dziedzinie
-
- Użytkownik
- Posty: 33
- Rejestracja: 11 maja 2018, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża
- Podziękował: 16 razy
rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \sqrt{2x+5}=x+1}\)
\(\displaystyle{ 2x+5=x ^{2}+2x+1}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}-4=0}\)
\(\displaystyle{ x=-2 \vee x=2}\)
\(\displaystyle{ 2x+5=x ^{2}+2x+1}\)
\(\displaystyle{ x ^{2}-4=0}\)
\(\displaystyle{ x=-2 \vee x=2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
rozwiąż równanie
NO to może przeanalizuj taki - prawie absurdalny- przykłąd:
\(\displaystyle{ x=5}\)
\(\displaystyle{ x^2=25}\)
\(\displaystyle{ x=5 \vee x=-5}\)
\(\displaystyle{ x=5}\)
\(\displaystyle{ x^2=25}\)
\(\displaystyle{ x=5 \vee x=-5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: rozwiąż równanie
Pokazuje Ci pewien mechanizm.
Odbiorze do kwadratu jest operacja, która może wprowadzić tzw obce pierwiastki. Dlatego po zakończeniu procesu trzeba je wyeliminować sprawdzając.-- 12 lut 2019, o 05:02 --Jak rozwiązujesz równanie \(\displaystyle{ \sqrt{2x+5}=x+1}\) to masz do czynienia z takim obrazkiem:
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\draw[very thin, gray] (-4,-4) grid (4,4);
\draw[->] (-4,0)--(4,0);
\draw[->] (0,-4)--(0,4);
\draw[red] plot [domain=-2.5:4,samples=100] (\x,{sqrt(2*\x+5)});
\draw[blue] plot [domain=-4:4] (\x,\x+1);
\end{tikzpicture}}\)
A po podniesieniu do kwadratu obrazek zmienia sie na taki
\(\displaystyle{ 2x+5=(x+1)^2}\)
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\draw[clip] (-6,-4) rectangle (6,10);
\draw[very thin,gray] (-4,-4) grid (4,10);
\draw[->] (-4,0)--(4,0);
\draw[->] (0,-4)--(0,10);
\draw[red] plot [domain=-4:4,samples=100] (\x,2*\x+5);
\draw[blue] plot [domain=-4:4] (\x,\x*\x+2*\x+1);
\end{tikzpicture}}\)
Jak widzisz, pojawił się drugi pierwiastek.
Skąd on się wziął? ano z rozwiązania równania
\(\displaystyle{ -\sqrt{2x+5}=x+1}\),
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\draw[very thin, gray] (-4,-4) grid (4,4);
\draw[->] (-4,0)--(4,0);
\draw[->] (0,-4)--(0,4);
\draw[orange] plot [domain=-2.5:4,samples=100] (\x,{-sqrt(2*\x+5)});
\draw[blue] plot [domain=-4:4] (\x,\x+1);
\end{tikzpicture}}\)
które po podniesieniu do kwadratu daje to samo równanie, co równanie wyjściowe
Odbiorze do kwadratu jest operacja, która może wprowadzić tzw obce pierwiastki. Dlatego po zakończeniu procesu trzeba je wyeliminować sprawdzając.-- 12 lut 2019, o 05:02 --Jak rozwiązujesz równanie \(\displaystyle{ \sqrt{2x+5}=x+1}\) to masz do czynienia z takim obrazkiem:
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\draw[very thin, gray] (-4,-4) grid (4,4);
\draw[->] (-4,0)--(4,0);
\draw[->] (0,-4)--(0,4);
\draw[red] plot [domain=-2.5:4,samples=100] (\x,{sqrt(2*\x+5)});
\draw[blue] plot [domain=-4:4] (\x,\x+1);
\end{tikzpicture}}\)
A po podniesieniu do kwadratu obrazek zmienia sie na taki
\(\displaystyle{ 2x+5=(x+1)^2}\)
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\draw[clip] (-6,-4) rectangle (6,10);
\draw[very thin,gray] (-4,-4) grid (4,10);
\draw[->] (-4,0)--(4,0);
\draw[->] (0,-4)--(0,10);
\draw[red] plot [domain=-4:4,samples=100] (\x,2*\x+5);
\draw[blue] plot [domain=-4:4] (\x,\x*\x+2*\x+1);
\end{tikzpicture}}\)
Jak widzisz, pojawił się drugi pierwiastek.
Skąd on się wziął? ano z rozwiązania równania
\(\displaystyle{ -\sqrt{2x+5}=x+1}\),
\(\displaystyle{ \begin{tikzpicture}
\draw[very thin, gray] (-4,-4) grid (4,4);
\draw[->] (-4,0)--(4,0);
\draw[->] (0,-4)--(0,4);
\draw[orange] plot [domain=-2.5:4,samples=100] (\x,{-sqrt(2*\x+5)});
\draw[blue] plot [domain=-4:4] (\x,\x+1);
\end{tikzpicture}}\)
które po podniesieniu do kwadratu daje to samo równanie, co równanie wyjściowe
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 113 razy
Re: rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ \sqrt{2x+5} = x+ 1}\)
Pomijając założenie: \(\displaystyle{ 2x + 5 \ge 0}\), założenie:\(\displaystyle{ x+1 \ge 0}\),eliminuje rozwiąznie:\(\displaystyle{ x = -2}\)
Pomijając założenie: \(\displaystyle{ 2x + 5 \ge 0}\), założenie:\(\displaystyle{ x+1 \ge 0}\),eliminuje rozwiąznie:\(\displaystyle{ x = -2}\)