Czy ten zapis jest poprawny?
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 27 sty 2019, o 12:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko-Biała
Czy ten zapis jest poprawny?
1. Np. na maturze, jeśli będzie pytanie ile to \(\displaystyle{ \sqrt{-4}}\)
To czy zapis \(\displaystyle{ \sqrt{-4} \notin \mathbb{R}}\) byłby poprawny? Czy wymagane jest napisanie wtedy "sprzeczne"?
2. Jak zapisać podnoszenie obu stron do potęgi lub pierwiastkowanie obu stron? Czy wszystkie poniższe zapisy są uznawane?
Podnoszenie do potęgi:
\(\displaystyle{ \sqrt{25} = x}\) |^\(\displaystyle{ ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{25} = x}\) | \(\displaystyle{ ()^{2}}\)
Pierwiastkowanie:
\(\displaystyle{ 5^{2} = x^{2}}\) | \(\displaystyle{ \sqrt{}}\)
To czy zapis \(\displaystyle{ \sqrt{-4} \notin \mathbb{R}}\) byłby poprawny? Czy wymagane jest napisanie wtedy "sprzeczne"?
2. Jak zapisać podnoszenie obu stron do potęgi lub pierwiastkowanie obu stron? Czy wszystkie poniższe zapisy są uznawane?
Podnoszenie do potęgi:
\(\displaystyle{ \sqrt{25} = x}\) |^\(\displaystyle{ ^{2}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{25} = x}\) | \(\displaystyle{ ()^{2}}\)
Pierwiastkowanie:
\(\displaystyle{ 5^{2} = x^{2}}\) | \(\displaystyle{ \sqrt{}}\)
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Re: Czy ten zapis jest poprawny?
Pierwsze pytanie na pewno się nie pojawi.Ale ten zapis ogólnie jest poprawny.
A w drugim to ważniejsze od konwencji zapisu jest to aby przekształcać równoważnie.
A w drugim to ważniejsze od konwencji zapisu jest to aby przekształcać równoważnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Re: Czy ten zapis jest poprawny?
2) Dodam, może to tylko nieszczęśliwie dobrany przykład (ale też dosyć często spotykany błąd), że podnoszenie tego wyrażenia do kwadratu nie jest przekształceniem równoważnym.
Co do wyniku tego pierwiastkowania też trzeba być uważnym.
Co do wyniku tego pierwiastkowania też trzeba być uważnym.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Czy ten zapis jest poprawny?
A niby dlaczego? Czy nie mogę równania \(\displaystyle{ f(x)=g(x)}\) podnieść obustronnie do kwadratu? Mogę, ale potem muszę wyeliminować rozwiązania równania \(\displaystyle{ f(x)=-g(x)}\), które sie pojawią.kmarciniak1 pisze:Pierwsze pytanie na pewno się nie pojawi.Ale ten zapis ogólnie jest poprawny.
A w drugim to ważniejsze od konwencji zapisu jest to aby przekształcać równoważnie.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Re: Czy ten zapis jest poprawny?
Tylko, że ty o tym wiesz, a autor tematu niekoniecznie.a4karo pisze:
A niby dlaczego? Czy nie mogę równania \(\displaystyle{ f(x)=g(x)}\) podnieść obustronnie do kwadratu? Mogę, ale potem muszę wyeliminować rozwiązania równania \(\displaystyle{ f(x)=-g(x)}\), które sie pojawią.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Re: Czy ten zapis jest poprawny?
Tobie wolno bo znasz zasady, którymi musisz się kierować w takich przypadkach.a4karo pisze:Więc mnie wolno, a jemu nie? To jak ma się nauczyć tego co mi wolno?
Autor tematu poprzez doświadczenie nabywane z czasem też je pewnie pozna. Te przykłady jednak wskazują na to, że na razie ich nie zna. Bo jeśli by wiedział co to pierwiastek arytmetyczny to po prostu napisałby \(\displaystyle{ x= \sqrt{25}=5}\) Podnoszenie tego do kwadratu, żeby później zastanowić się czy jakieś rozwiązania należy odrzucić to jednak niezbyt elegancka metoda, w dodatku podatna na błędy.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Czy ten zapis jest poprawny?
Nie zgodzę się z Tobą. Matematyka jest demokratyczna: jeżeli mnie wolno, to innym też.
Autor posta pyta, czy dla poinformowania czytelnika jaką operacje wykonuje na równości może użyć wskazanej notacji. Nie daje to żadnych podstaw do wnioskowania czy potrafi wyciągać pierwiastek kwadratowy czy nie. Zresztą nie o to chodzi.
Ty za to napisałeś, że wykonywać można tylko operacje różnowartościowe. Nie masz racji, bo na równości wykonać można dowolną operację. Jeżeli bowiem \(\displaystyle{ x=y}\) to \(\displaystyle{ f(x)=f(y)}\) obojętnie czym to \(\displaystyle{ f}\) jest. A to, czy ma się wiadomość jakie będą konsekwencje to zupełnie osobna kwestia.
Autor posta pyta, czy dla poinformowania czytelnika jaką operacje wykonuje na równości może użyć wskazanej notacji. Nie daje to żadnych podstaw do wnioskowania czy potrafi wyciągać pierwiastek kwadratowy czy nie. Zresztą nie o to chodzi.
Ty za to napisałeś, że wykonywać można tylko operacje różnowartościowe. Nie masz racji, bo na równości wykonać można dowolną operację. Jeżeli bowiem \(\displaystyle{ x=y}\) to \(\displaystyle{ f(x)=f(y)}\) obojętnie czym to \(\displaystyle{ f}\) jest. A to, czy ma się wiadomość jakie będą konsekwencje to zupełnie osobna kwestia.
-
- Użytkownik
- Posty: 926
- Rejestracja: 24 paź 2011, o 01:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 274 razy
Czy ten zapis jest poprawny?
To co autor wątku zapisał jest poprawne, czytelne. Można też użyć symboli \(\displaystyle{ \because}\) - ponieważ, \(\displaystyle{ \therefore}\) - dlatego , np:
\(\displaystyle{ \because x+3=5\\
\therefore x=2}\)
\(\displaystyle{ (\sqrt{25})^2 = x^2 \ \therefore \text{podnosimy obie strony równania do kwadratu}}\)
Jeśli mamy równanie i obie strony równania traktujemy jednakowo to można zrobić prawie wszystko co tylko przyjdzie nam na myśl. W ogólności, nie można wykonać tylko dwóch operacji w postaci jawnej lub utajonej, t.j. pomnożyć lub podzielić obustronnie przez zero.
\(\displaystyle{ \because x+3=5\\
\therefore x=2}\)
\(\displaystyle{ (\sqrt{25})^2 = x^2 \ \therefore \text{podnosimy obie strony równania do kwadratu}}\)
Jeśli mamy równanie i obie strony równania traktujemy jednakowo to można zrobić prawie wszystko co tylko przyjdzie nam na myśl. W ogólności, nie można wykonać tylko dwóch operacji w postaci jawnej lub utajonej, t.j. pomnożyć lub podzielić obustronnie przez zero.
Ostatnio zmieniony 28 sty 2019, o 12:26 przez Elayne, łącznie zmieniany 4 razy.
-
- Administrator
- Posty: 34281
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Czy ten zapis jest poprawny?
Nie radziłbym - nie sądzę, by ktokolwiek te symbole zrozumiał.Elayne pisze:Można też użyć symboli \(\displaystyle{ \because}\) - ponieważ, \(\displaystyle{ \therefore}\) - dlatego , np:
\(\displaystyle{ \because x+3=5\\
\therefore x=2}\)
A pomnożyć obustronnie przez zero jak najbardziej można - tylko po co...
JK