Hej.
Proszę o wsparcie w dokończeniu obliczenia przykładu.
Sama zrobiłam tyle ile potrafiłam, dalej nie wiem ile to będzie, proszę też o sprawdzenie czy ja na pewno dobrze wyliczyłam.
\(\displaystyle{ K= \frac{ \frac{1}{0,01s} }{1+ \frac{4}{0,01s} }=?}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{ \frac{1}{0,01s} }{1+ \frac{4}{0,01s} } \cdot \frac{0,01s}{0,01s}= \frac{1}{0,01s+4}}\)
\(\displaystyle{ K1= \frac{0,1 \cdot \frac{1}{0,01s+4}
}{1+0,1 \cdot \frac{1}{0,01s+4}
\cdot \frac{1}{1+0,1s} \cdot 4}= ?}\)
\(\displaystyle{ K1= \frac{0,1 \cdot \frac{1}{0,01s+4}
}{1+0,1 \cdot \frac{1}{0,01s+4}
\cdot \frac{1}{1+0,1s} \cdot 4} \cdot \frac{0,01S+4}{0,01S+4} = \frac{0,1}{1+0,1s \cdot 1 \cdot \frac{1}{1+0,1s} \cdot 4 } \cdot \frac{1+0,1s}{1+0,1s}= \frac{0,1(1+0,1s)}{???}}\)
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Pozdrawaim
Prosty przykład - problem z dokończeniem obliczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 2662
- Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 369 razy
Re: Prosty przykład - problem z dokończeniem obliczenia
\(\displaystyle{ K}\) jest policzone prawidłowo.
Policzmy \(\displaystyle{ K_1}\)
\(\displaystyle{ K_1= \frac{0,1 \cdot \frac{1}{0,01s+4} }{1+0,1 \cdot \frac{1}{0,01s+4} \cdot \frac{1}{1+0,1s} \cdot 4}= \frac{0,1 \cdot 1}{\left( 0,01s+4\right) \cdot \left( 1+0,1 \cdot \frac{1}{0,01s+4} \cdot \frac{1}{1+0,1s} \cdot 4\right) }= \\ = \frac{0,1}{0,01s+4+ \frac{0,1 \cdot 4}{1+0,1s} }= \frac{0,1}{ \frac{\left( 0,01s+4\right) \left( 1+0,1s\right)+0,4}{1+0,1s} }= \frac{0,1\cdot (1+0,1s)}{\left( 0,01s+4\right) \left( 1+0,1s\right)+0,4}= \\= \frac{0,1+0,01s}{0,01s+0,001s^2+4+0,4s +0,4}= \frac{0,1+0,01s}{0,001s^2+0,41s+4,4}}\)
Chyba że się gdzieś rąbnąłem.
Policzmy \(\displaystyle{ K_1}\)
\(\displaystyle{ K_1= \frac{0,1 \cdot \frac{1}{0,01s+4} }{1+0,1 \cdot \frac{1}{0,01s+4} \cdot \frac{1}{1+0,1s} \cdot 4}= \frac{0,1 \cdot 1}{\left( 0,01s+4\right) \cdot \left( 1+0,1 \cdot \frac{1}{0,01s+4} \cdot \frac{1}{1+0,1s} \cdot 4\right) }= \\ = \frac{0,1}{0,01s+4+ \frac{0,1 \cdot 4}{1+0,1s} }= \frac{0,1}{ \frac{\left( 0,01s+4\right) \left( 1+0,1s\right)+0,4}{1+0,1s} }= \frac{0,1\cdot (1+0,1s)}{\left( 0,01s+4\right) \left( 1+0,1s\right)+0,4}= \\= \frac{0,1+0,01s}{0,01s+0,001s^2+4+0,4s +0,4}= \frac{0,1+0,01s}{0,001s^2+0,41s+4,4}}\)
Chyba że się gdzieś rąbnąłem.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 12 sty 2018, o 19:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Re: Prosty przykład - problem z dokończeniem obliczenia
Dilectus, dziękuje serdecznie za rozwiązanie i pomoc.
Otrzymałam to zadanie rozwiązane od jeszcze innej osoby i wyszło troche inaczej.
Teraz sama nie wiem, która opcja jest bardziej dokłada/zgodna.
Co powiesz/powiecie na takie rozwiązanie:
[ciach]
Otrzymałam to zadanie rozwiązane od jeszcze innej osoby i wyszło troche inaczej.
Teraz sama nie wiem, która opcja jest bardziej dokłada/zgodna.
Co powiesz/powiecie na takie rozwiązanie:
[ciach]
Ostatnio zmieniony 26 sty 2019, o 22:27 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
Powód: Nieregulaminowy zapis - obrazki zamiast zapisu w LaTeX-u.
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 12 sty 2018, o 19:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Re: Prosty przykład - problem z dokończeniem obliczenia
w którym miejscu?a4karo pisze: Ale w zadaniu w mianowniku jest a w zółtym jest cos innego
Ogólnie ma byc tak jak napisałam w pierwszym poście czyli
\(\displaystyle{ K_1= \frac{0,1 \cdot \frac{1}{0,01s+4} }{1+0,1 \cdot \frac{1}{0,01s+4} \cdot \frac{1}{1+0,1s} \cdot 4}=}\)
Czy może ktoś potwierdzić czy to jest dobre rozwiązanie?
\(\displaystyle{ K_1= \frac{0,1 \cdot \frac{1}{0,01s+4} }{1+0,1 \cdot \frac{1}{0,01s+4} \cdot \frac{1}{1+0,1s} \cdot 4}= \frac{0,1 \cdot 1}{\left( 0,01s+4\right) \cdot \left( 1+0,1 \cdot \frac{1}{0,01s+4} \cdot \frac{1}{1+0,1s} \cdot 4\right) }= \\ = \frac{0,1}{0,01s+4+ \frac{0,1 \cdot 4}{1+0,1s} }= \frac{0,1}{ \frac{\left( 0,01s+4\right) \left( 1+0,1s\right)+0,4}{1+0,1s} }= \frac{0,1\cdot (1+0,1s)}{\left( 0,01s+4\right) \left( 1+0,1s\right)+0,4}= \\= \frac{0,1+0,01s}{0,01s+0,001s^2+4+0,4s +0,4}= \frac{0,1+0,01s}{0,001s^2+0,41s+4,4}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34240
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Prosty przykład - problem z dokończeniem obliczenia
W treści przykładu, w mianowniku.Malwa1x pisze:w którym miejscu?
Na (zakazanym) skanie było
\(\displaystyle{ K_1= \frac{0,1 \cdot \frac{1}{0,01s+4} }{1+0,1 \cdot \frac{1}{\red 0,1s\black+4} \cdot \frac{1}{1+0,1s} \cdot 4}=}\)
Dobre. Ale musisz sama ustalić, o którą treść przykładu Ci chodziło.Malwa1x pisze:Czy może ktoś potwierdzić czy to jest dobre rozwiązanie?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 12 sty 2018, o 19:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 8 razy
Re: Prosty przykład - problem z dokończeniem obliczenia
Jan Kraszewski, dziękuje za pomoc. Tak trochę tam namieszałam ale koniec końców zadanie rozwiązałam poprawnie. Dziękuję