Działania na potęgach.

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
jpb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 sty 2019, o 06:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 1 raz

Działania na potęgach.

Post autor: jpb »

Oblicz:
\(\displaystyle{ \left(\frac{4}{5} \right)^{-7} \cdot \left(5 ^{-5} : 4 ^{-6} \right)}\)
Jakimś cudem ciągle wychodzi mi \(\displaystyle{ \frac{25}{64}}\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Działania na potęgach.

Post autor: kerajs »

\(\displaystyle{ \left(\frac{4}{5} \right)^{-7} \cdot \left(5 ^{-5} : 4 ^{-6} \right)=\left(\frac{5}{4} \right)^{7} \cdot \left( \left(\frac{1}{5} \right)^{5} : \left(\frac{1}{4} \right) ^{6} \right)=\frac{5^7}{4^7}\cdot \left(\frac{1}{5^5} \cdot 4 ^{6} \right)= \frac{25}{4}}\)
ODPOWIEDZ