Działanie na potęgach - liczba jest równa...

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
419862391432
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 24 wrz 2017, o 21:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 64 razy

Działanie na potęgach - liczba jest równa...

Post autor: 419862391432 »

\(\displaystyle{ 3 ^{18}+9 ^{7}-3 ^{14}+9 ^{8}-3 ^{16}+9 ^{6}+3 ^{18} = 2 \cdot 3 ^{18} +3 ^{12}}\)
Jak dalej to zrobić? Zapomniałem jak to się robiło, a nie mogłem znaleźć wzoru
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34232
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5198 razy

Re: Działanie na potęgach - liczba jest równa...

Post autor: Jan Kraszewski »

\(\displaystyle{ 2 \cdot 3 ^{18} +3 ^{12}=3^{12} \cdot \left( 2 \cdot 3^6+1\right) =3^{12}\cdot 1459}\)

JK
ODPOWIEDZ