Rozwiąż nierówność, równanie ....
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 12:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż nierówność, równanie ....
Rozwiąż nierówność:
3(x-4)� - 2(2x+1)� ≤ 14x - 5x�
Rozwiąż układ równań:
(x-3)� - (x-5)(x+5) = 2y - 48
( x+y/2 ) - ( x-y/2 ) = 3/4
Pomocy proszę ) z góry wielkie dzięki !
3(x-4)� - 2(2x+1)� ≤ 14x - 5x�
Rozwiąż układ równań:
(x-3)� - (x-5)(x+5) = 2y - 48
( x+y/2 ) - ( x-y/2 ) = 3/4
Pomocy proszę ) z góry wielkie dzięki !
Ostatnio zmieniony 7 paź 2007, o 12:56 przez kbaro0, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 230
- Rejestracja: 10 gru 2006, o 12:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 27 razy
Rozwiąż nierówność, równanie ....
Musisz wymnożyć to co jest w nawiasach (wzory skróconego mnożenia - jak nie znasz to: wikipedia)
Będziesz miał nierówność kwadratową do rozwiązania.
Potem rysujesz wykres i odczytujesz informacje.
Będziesz miał nierówność kwadratową do rozwiązania.
Potem rysujesz wykres i odczytujesz informacje.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
Rozwiąż nierówność, równanie ....
kbaro0 pisze: Rozwiąż równanie:
(x-2)(x+2) - (x-3)� > 2x+1
Po pierwsze nie jest to równanie, po drugie zostało już rozwiązane w innym Twoim temacie, więc nie dubluj zadań.
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Rozwiąż nierówność, równanie ....
Zrobię tylko początek:
\(\displaystyle{ 3(x^2-8x+16)-2(4x^2+4x+1) qslant 14x-5x^2}\)
Wystarczy pousuwać nawiasy, a \(\displaystyle{ x^2}\) ładnie się zredukują.
\(\displaystyle{ 3(x^2-8x+16)-2(4x^2+4x+1) qslant 14x-5x^2}\)
Wystarczy pousuwać nawiasy, a \(\displaystyle{ x^2}\) ładnie się zredukują.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 12:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż nierówność, równanie ....
Dzięki ale oddam życie za zrobione zadanie do końca... bo ja po prostu tak uwielbiam matematykę ze nic nie czaje ...
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Rozwiąż nierówność, równanie ....
Ale czy tak trudno pomnożyć liczbę przed nawasem przez każdy czynnik w nawiasie. Pododawać co się da i wyliczyć x? Spróbuj zrobić sam i napisz co ci wyszło Jak będziesz miał kłopot to pomożemy
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 12:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż nierówność, równanie ....
no to wyliczajac dalszy ciąg mojej nierówności mi wyszlo 3x� - 21x + 48 - 8x� - 8x - 2 ≤ 14x - 5x� ale wątpie żeby to było dobrze ....:>
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 12:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż nierówność, równanie ....
no fakt moj błąd z tym 21X DALEJ ? HMM -5x� - 13x + 46 ≤ 14x - 5x� ????
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Rozwiąż nierówność, równanie ....
hm... mały błąd... \(\displaystyle{ -24x-8x=-32x}\) A nie -13x No i dalej wystarczy przenieść na jedną stronę iksy, a na druga stronę liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 7 paź 2007, o 12:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 1 raz
Rozwiąż nierówność, równanie ....
a no to widać jaki ze mnie geniusz xD
hmm to teraz cos takiego ? --> -32x - 14x ≤ 46 i potem -46≤46 ???? ludzie czarna magia
hmm to teraz cos takiego ? --> -32x - 14x ≤ 46 i potem -46≤46 ???? ludzie czarna magia
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Rozwiąż nierówność, równanie ....
tak mamy takie coś:
\(\displaystyle{ -46x qslant -46}\)
Dzielisz przez (-46) i zamieniasz znak w drugą stronę czyli na taki \(\displaystyle{ \geqslant}\)
I wychodzi
\(\displaystyle{ x qslant 1}\).
\(\displaystyle{ -46x qslant -46}\)
Dzielisz przez (-46) i zamieniasz znak w drugą stronę czyli na taki \(\displaystyle{ \geqslant}\)
I wychodzi
\(\displaystyle{ x qslant 1}\).
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Rozwiąż nierówność, równanie ....
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x-3)^2 - (x-5)(x+5) = 2y - 48 \\ \frac{x+y}{2} - \frac{ x-y}{2} = \frac{3}{4}\end}\)
I teraz tak w pierwszym równaniu wzory skróconego mnożenia: Najpierw \(\displaystyle{ (a-b)^2=a^2-2ab+b^2}\) następnie \(\displaystyle{ (a+b)(a-b)=a^2-b^2}\)
A w drugim pomnóz sobie wszytko przez 4.
I teraz tak w pierwszym równaniu wzory skróconego mnożenia: Najpierw \(\displaystyle{ (a-b)^2=a^2-2ab+b^2}\) następnie \(\displaystyle{ (a+b)(a-b)=a^2-b^2}\)
A w drugim pomnóz sobie wszytko przez 4.
Ostatnio zmieniony 7 paź 2007, o 13:35 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.