mniejsze czy większe

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Marus0

mniejsze czy większe

Post autor: Marus0 »

Dzień dobry Państwu,

Byłbym niezmiernie wdzięczny, jeśli ktoś z Was wyjaśniłby mi (jak debilowi najlepiej) dlaczego:
\(\displaystyle{ \frac{3-2a}{a ^{2} } \ge 0}\)
mając dany układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x \ge 0 \\ x> \frac{3-2a}{a ^{2} }\end{cases}}\)
Za pomocą programu do rysowania wykresów przekonałem się, że pierwsze różnanie jest prawdziwe, ale jak to u mnie bywa nie potrafię tego uzasadnić, ani wyprowadzić matematycznie.

Przepraszam za stracony czas i błąd w LaTeXie, pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 30 gru 2018, o 22:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

mniejsze czy większe

Post autor: a4karo »

??
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

mniejsze czy większe

Post autor: Dilectus »

Marus0, sformułuj, proszę, problem jeszcze raz, bo temu, co napisałeś, daleko jest do sensowności...
Marus0

mniejsze czy większe

Post autor: Marus0 »

Zadanie. Dla jakich parametrów a nierówność \(\displaystyle{ a ^{2}x+2a>3}\) nie ma rozwiązań ujemnych?

To zadanie od matemaksa [ciach] czas: 17:15. Chodzi mi o ten krok, podany w tym czasie. Jak wygląda proces myślowy, który skłonił go do takiego, a nie odwrotnego zapisania znaku nierówności?
Ostatnio zmieniony 30 gru 2018, o 22:33 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Treści zadań przepisujemy, a nie linkujemy filmiki.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

mniejsze czy większe

Post autor: Dilectus »

Policzmy:

\(\displaystyle{ a ^{2}x+2a>3}\)

\(\displaystyle{ a ^{2}x+2a-3>0}\)

\(\displaystyle{ x> - \frac{2a-3}{a^2}}\)

Rozwiązanie ma być dodatnie, zatem

\(\displaystyle{ - \frac{2a-3}{a^2}>0 \quad \Leftrightarrow \quad \frac{2a-3}{a^2}<0}\)

Mianownik jest zawsze dodatni. Żeby ułamek o dodatnim mianowniku był mniejszy od zera, to jego licznik musi być jaki?

-- 28 gru 2018, o 13:20 --Marus0, najpierw rozwiązałem nierówność, którą podałeś, a dopiero potem obejrzałem film, z którego wynika, że chodzi o umiejętność rozwiązywania nierówności wymiernych. Masz tę umiejętność? Znasz metodę wężykową?
Marus0

mniejsze czy większe

Post autor: Marus0 »

Znam metodę wężykową.
Ale nadal nie rozumiem.
Przeprowadzę cię przez swój proces myślowy:
Rozwiązanie to x, czyli x musi być większe lub równe 0. Z równania wynika, że \(\displaystyle{ x> - \frac{2a-3}{a^2}}\). Jak ma się do siebie to, że owo wyrażenie jest mniejsze (lub równe, nieistotne) od x do tego, że ten x jest większy lub równy od 0? Ta "dodatniość" x musi być większa od dodatniości lub może ujemności prawej strony nierówności.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

mniejsze czy większe

Post autor: Dilectus »

\(\displaystyle{ - \frac{2a-3}{a^2}>0}\)

Mnożysz obie strony przez \(\displaystyle{ -1}\), żeby się pozbyć minusa przed ułamkiem, a więc musisz zmienić znak tej nierówności na przeciwny

\(\displaystyle{ - \frac{2a-3}{a^2}>0 \quad | \cdot (-1)}\)

\(\displaystyle{ \frac{2a-3}{a^2}<0}\)

Stąd ta równoważność:

\(\displaystyle{ - \frac{2a-3}{a^2}>0 \quad \Leftrightarrow \quad \frac{2a-3}{a^2}<0}\)

-- 28 gru 2018, o 17:45 --

Musisz zapamiętać, że mnożenie nierówności przez liczbę mniejszą od zera zmienia znak tej nierówności.
Mnemotechnika może być taka: weź dwie różne liczby (np. 2 i 5) i napisz właściwą nierówność, która je wiąże:

\(\displaystyle{ 2<5}\)

teraz pomnóż tę nierówność przez minus jeden i zobaczysz, że to spowoduje zmianę znaku:

\(\displaystyle{ -2>-5}\)
Ostatnio zmieniony 28 gru 2018, o 16:46 przez Dilectus, łącznie zmieniany 1 raz.
Marus0

mniejsze czy większe

Post autor: Marus0 »

To rozumiem, nie potrafię zrozumieć dlaczego po prostu w miejsce x podstawiono 0.

\(\displaystyle{ x> - \frac{2a-3}{a^2}}\)

jak się zmieniło w to:

\(\displaystyle{ - \frac{2a-3}{a^2}>0}\)
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

mniejsze czy większe

Post autor: Dilectus »

Marus0 pisze:Dla jakich parametrów a nierówność \(\displaystyle{ a ^{2}x+2a>3}\) nie ma rozwiązań ujemnych?
rozwiązanie tej nierówności polega na wyznaczeniu iksów, które ją spełniają. Jeżeli nie ma ona mieć rozwiązań ujemnych, to znaczy, że wszystkie iksy, które ją spełniają, muszą być dodatnie.

Mamy więc:

\(\displaystyle{ \begin{cases}x> - \frac{2a-3}{a^2} \\ x>0 \end{cases}}\)

co sprowadza się do nierówności

\(\displaystyle{ - \frac{2a-3}{a^2}>0}\)

Marus0

mniejsze czy większe

Post autor: Marus0 »

-- 28 gru 2018, o 18:24 --Wyrażenie i x na plusie lub x na plusie wyrażenie na minusie
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

mniejsze czy większe

Post autor: Dilectus »

Co chciałeś przez to powiedzieć?
Marus0

mniejsze czy większe

Post autor: Marus0 »

Według rysunku i równań: \(\displaystyle{ \begin{cases}x> - \frac{2a-3}{a^2} \\ x>0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ - \frac{2a-3}{a^2}}\) może być większe, i może być też mniejsze od 0. Z układu rownan nie wynika jednoznacznie że \(\displaystyle{ - \frac{2a-3}{a^2}}\) jest większe od 0.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

mniejsze czy większe

Post autor: Dilectus »

Marus0 pisze:Z układu rownan nie wynika jednoznacznie że \(\displaystyle{ - \frac{2a-3}{a^2}}\) jest większe od 0.
Wynika, bo oba równania muszą być spełnione jednocześnie. Przeczytaj to co w klamrze tak:

\(\displaystyle{ x> - \frac{2a-3}{a^2} \quad \text{oraz} \quad x>0}\)

Z tego wynika, że \(\displaystyle{ - \frac{2a-3}{a^2}>0}\)

Można to zapisać za pomocą takiej implikacji:

\(\displaystyle{ x> - \frac{2a-3}{a^2} \quad \wedge \quad x>0 \quad \Rightarrow \quad - \frac{2a-3}{a^2}>0}\)
Marus0

mniejsze czy większe

Post autor: Marus0 »

\(\displaystyle{ x> - \frac{2a-3}{a^2} \quad \text{oraz} \quad x>0}\)
Podstawmy: \(\displaystyle{ x=2}\)
\(\displaystyle{ 1= - \frac{2a-3}{a^2}}\)
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2662
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 369 razy

mniejsze czy większe

Post autor: Dilectus »

No dobra, podstawmy \(\displaystyle{ x=2}\)

\(\displaystyle{ x=2> - \frac{2a-3}{a^2}}\)

\(\displaystyle{ 2> - \frac{2a-3}{a^2}}\)

\(\displaystyle{ \frac{2a-3}{a^2}+2>0}\)

\(\displaystyle{ \frac{2a-3+2a^2}{a^2}>0}\)

Ponieważ mianownik jest zawsze dodatni, to żeby ułamek był większy od zera, trzeba, żeby jego licznik był większy od zera. Zatem:

\(\displaystyle{ 2a^2+2a-3>0}\)

Policzny pierwiastki tego trójmianu:

\(\displaystyle{ \Delta=4+24=28}\)

\(\displaystyle{ a_1= \frac{-2- \sqrt{28} }{4}}\)

\(\displaystyle{ a_2= \frac{-2+ \sqrt{28} }{4}}\)

Zatem nierówność jeswt spełniona dla \(\displaystyle{ a \in \left( - \infty , \frac{-2- \sqrt{28} }{4}\right) \cup \left(\frac{-2+ \sqrt{28} }{4}, \infty \right)}\)

Pamiętajmy jednak, że \(\displaystyle{ a>0}\), więc nierówność będzie spełniona dla \(\displaystyle{ a>\frac{-2+ \sqrt{28} }{4}}\)

Czyli dla \(\displaystyle{ x=2}\) \(\displaystyle{ a>\frac{-2+ \sqrt{28} }{4}}\) oraz \(\displaystyle{ a<2}\)

Ostatecznie więc dla x=2

\(\displaystyle{ a \in \left(\frac{-2+ \sqrt{28} }{4}, 2\right)}\)
ODPOWIEDZ