W rozwiązaniu pewnego szeregu mam, takie przekształcenie.
\(\displaystyle{ \frac{n^n+1}{(n+1)^{n}} =\left( 1 - \frac{1}{n+1}\right)^{n}+\frac{1}{(n+1)^{n}}}\)
Nie za bardzo potrawie odtworzyć jak wykonano takie przekształcenie.
Czy ktoś byłyby mi w stanie krok po kroku to wytłumaczyć?
Edit: zał.
\(\displaystyle{ n\in\mathbb{N_+}}\)
Jak to zostało wyprowadzone, ułamek z wykładnikiem
-
- Użytkownik
- Posty: 308
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Jak to zostało wyprowadzone, ułamek z wykładnikiem
To proste.
\(\displaystyle{ \frac{n^n+1}{(n+1)^n}={\frac{n^n}{(n+1)^n}+\frac{1}{(n+1)^n}=\left( \frac{n}{n+1}\right)^n+\frac{1}{(n+1)^n}=\left( 1-\frac 1 {n+1}\right)^n+\frac{1}{(n+1)^n}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n^n+1}{(n+1)^n}={\frac{n^n}{(n+1)^n}+\frac{1}{(n+1)^n}=\left( \frac{n}{n+1}\right)^n+\frac{1}{(n+1)^n}=\left( 1-\frac 1 {n+1}\right)^n+\frac{1}{(n+1)^n}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 308
- Rejestracja: 18 mar 2017, o 00:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Włocławek
- Podziękował: 104 razy
- Pomógł: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Jak to zostało wyprowadzone, ułamek z wykładnikiem
Przejście Premislava np. tak:
\(\displaystyle{ \left( \frac{n}{n+1} \right)^n=\left( \frac{n+1-1}{n+1} \right)^n=\left(1- \frac{1}{n+1} \right)^n}\)
Wszystko dlatego, że "po_trawie".
\(\displaystyle{ \left( \frac{n}{n+1} \right)^n=\left( \frac{n+1-1}{n+1} \right)^n=\left(1- \frac{1}{n+1} \right)^n}\)
Wszystko dlatego, że "po_trawie".