Algebraiczne rozwiązanie prostego układu nierówności
Algebraiczne rozwiązanie prostego układu nierówności
Algebraicznie rozwiąż podany układ nierówności:
\(\displaystyle{ \begin{cases} p<14 \\ q-7p+49>0 \end{cases}}\)
gdy liczby \(\displaystyle{ q,p \in \NN}\)?
Pozdrawiam serdecznie!
\(\displaystyle{ \begin{cases} p<14 \\ q-7p+49>0 \end{cases}}\)
gdy liczby \(\displaystyle{ q,p \in \NN}\)?
Pozdrawiam serdecznie!
Ostatnio zmieniony 27 lis 2018, o 17:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Re: Algebraiczne rozwiązanie prostego układu nierówności
Przekształć ta drugą nierówność żeby po jednej stronie było tylko \(\displaystyle{ p}\)
Algebraiczne rozwiązanie prostego układu nierówności
\(\displaystyle{ p<14}\)
\(\displaystyle{ p<\frac{q}{7} - 7}\)
Teraz chcesz przyrównać \(\displaystyle{ 14}\) i \(\displaystyle{ \frac{q}{7} - 7}\)?
\(\displaystyle{ p<\frac{q}{7} - 7}\)
Teraz chcesz przyrównać \(\displaystyle{ 14}\) i \(\displaystyle{ \frac{q}{7} - 7}\)?
- kmarciniak1
- Użytkownik
- Posty: 809
- Rejestracja: 14 lis 2014, o 19:37
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 183 razy
Re: Algebraiczne rozwiązanie prostego układu nierówności
wyjdzie z plusem \(\displaystyle{ p<\frac{q}{7} + 7}\)
Choć teraz doszedłem do wniosku, że to niepotrzebne xD
Widzę, że to bardzo luźne warunki i dla dowolnego \(\displaystyle{ p}\) masz nieskończenie wiele rozwiązań. Po prostu trzeba sprawdzić te \(\displaystyle{ 14}\) możliwych wartości \(\displaystyle{ p}\) .
Dla przykładu gdy \(\displaystyle{ p=2}\) to wszystkie naturalne \(\displaystyle{ q}\) spełniają.
Podobnie zrób pozostałe.
Choć teraz doszedłem do wniosku, że to niepotrzebne xD
Widzę, że to bardzo luźne warunki i dla dowolnego \(\displaystyle{ p}\) masz nieskończenie wiele rozwiązań. Po prostu trzeba sprawdzić te \(\displaystyle{ 14}\) możliwych wartości \(\displaystyle{ p}\) .
Dla przykładu gdy \(\displaystyle{ p=2}\) to wszystkie naturalne \(\displaystyle{ q}\) spełniają.
Podobnie zrób pozostałe.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Algebraiczne rozwiązanie prostego układu nierówności
Zbiór rozwiązań układu nierówności jest wypukłą kombinacją liniową jego rozwiązań bazowych.
Dodajemy dwie zmienne \(\displaystyle{ r, -s , \ \ r, s \geq 0}\) odpowiednio do pierwszej i drugiej nierówności, zamieniając układ nierówności na układ równości.
Znajdujemy wszystkie rozwiązania bazowe tego układu.
Eliminujemy zmienne swobodne, redukując układ do przestrzeni \(\displaystyle{ \RR^2.}\)
Zapisujemy powłokę wypukłą zbioru jego wierzchołków.
Dodajemy dwie zmienne \(\displaystyle{ r, -s , \ \ r, s \geq 0}\) odpowiednio do pierwszej i drugiej nierówności, zamieniając układ nierówności na układ równości.
Znajdujemy wszystkie rozwiązania bazowe tego układu.
Eliminujemy zmienne swobodne, redukując układ do przestrzeni \(\displaystyle{ \RR^2.}\)
Zapisujemy powłokę wypukłą zbioru jego wierzchołków.
Re: Algebraiczne rozwiązanie prostego układu nierówności
janusz47 a dałoby się prościej ?
Niewiele z tego rozumiem...
Niewiele z tego rozumiem...
- Rafsaf
- Użytkownik
- Posty: 466
- Rejestracja: 19 lut 2017, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpacie/Wrocław
- Podziękował: 54 razy
- Pomógł: 80 razy
Re: Algebraiczne rozwiązanie prostego układu nierówności
kmarciniak1 dał Ci bardzo dobrą wskazówkę jak to rozwiązać, chodzi o osobne rozważanie dla \(\displaystyle{ p}\) po kolei od \(\displaystyle{ 0}\)(no chyba że dla Ciebie naturalne są od \(\displaystyle{ 1}\), to już umowa) do \(\displaystyle{ 13}\) i podał przykład dla \(\displaystyle{ p=2}\)
Natomiast janusz47 totalnie przesadził strasząc kosmicznym rozwiązaniem zadania na poziomie liceum.
Natomiast janusz47 totalnie przesadził strasząc kosmicznym rozwiązaniem zadania na poziomie liceum.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Algebraiczne rozwiązanie prostego układu nierówności
\(\displaystyle{ \begin{cases} p+r = 14\\ 7p -q +s = 49 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0&1&0&14 \\7&-1&0&1&49 \end{bmatrix} \ \ (1)}\)
Poszukujemy wszystkich rozwiązań bazowych układu (1).
W tym celu znajdujemy jego rozwiązanie ogólne
Do wiersza drugiego dodajemy wiersz pierwszy pomnożony przez \(\displaystyle{ -7.}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0&1&0&14 \\0&-1&-7&1&-49 \end{bmatrix}}\)
Mnożymy wiersz drugi przez \(\displaystyle{ -1}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0&1&0&14 \\0&1&7&-1&49 \end{bmatrix}}\)
Rozwiązanie ogólne układu
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}p\\q\\r\\s \end{bmatrix}= \begin{bmatrix}14 -r\\49-7r+s\\r\\s \end{bmatrix}}\)
Rozwiązania bazowe:
\(\displaystyle{ x_{1}= \begin{bmatrix}14\\49\\0\\0 \end{bmatrix}, \ \ x_{2}= \begin{bmatrix}14\\0\\0\\-49\end{bmatrix}, \ \ x_{3}= \begin{bmatrix}0\\-49\\14\\0 \end{bmatrix}, \ \ x_{4}=\begin{bmatrix}0\\0\\14\\49\end{bmatrix} \ \ x_{5}=\begin{bmatrix}7\\0\\7\\0\end{bmatrix}}\)
Bierzemy pod uwagę tylko rozwiązania nieujemne o zerowych zmiennych swobodnych:
Rozwiązaniem nierówności jest zbiór wypukły:
\(\displaystyle{ \textbf x= \{(7\alpha+14\beta, \ \ 49\gamma): \ \ \alpha+\beta+\gamma \leq 1\}.}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0&1&0&14 \\7&-1&0&1&49 \end{bmatrix} \ \ (1)}\)
Poszukujemy wszystkich rozwiązań bazowych układu (1).
W tym celu znajdujemy jego rozwiązanie ogólne
Do wiersza drugiego dodajemy wiersz pierwszy pomnożony przez \(\displaystyle{ -7.}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0&1&0&14 \\0&-1&-7&1&-49 \end{bmatrix}}\)
Mnożymy wiersz drugi przez \(\displaystyle{ -1}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}1&0&1&0&14 \\0&1&7&-1&49 \end{bmatrix}}\)
Rozwiązanie ogólne układu
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}p\\q\\r\\s \end{bmatrix}= \begin{bmatrix}14 -r\\49-7r+s\\r\\s \end{bmatrix}}\)
Rozwiązania bazowe:
\(\displaystyle{ x_{1}= \begin{bmatrix}14\\49\\0\\0 \end{bmatrix}, \ \ x_{2}= \begin{bmatrix}14\\0\\0\\-49\end{bmatrix}, \ \ x_{3}= \begin{bmatrix}0\\-49\\14\\0 \end{bmatrix}, \ \ x_{4}=\begin{bmatrix}0\\0\\14\\49\end{bmatrix} \ \ x_{5}=\begin{bmatrix}7\\0\\7\\0\end{bmatrix}}\)
Bierzemy pod uwagę tylko rozwiązania nieujemne o zerowych zmiennych swobodnych:
Rozwiązaniem nierówności jest zbiór wypukły:
\(\displaystyle{ \textbf x= \{(7\alpha+14\beta, \ \ 49\gamma): \ \ \alpha+\beta+\gamma \leq 1\}.}\)
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Algebraiczne rozwiązanie prostego układu nierówności
Ty tak serio? A przeczytałeś uważnie treść zadania:janusz47 pisze:Rozwiązaniem nierówności jest zbiór wypukły:
\(\displaystyle{ \textbf x= \{(7\alpha+14\beta, \ \ 49\gamma): \ \ \alpha+\beta+\gamma \leq 1\}.}\)
?qua pisze:gdy liczby \(\displaystyle{ q,p \in \NN}\)?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Algebraiczne rozwiązanie prostego układu nierówności
W takim razie, jeżeli \(\displaystyle{ p, q \in \NN}\) - w układzie współrzędnych prostokątnych wyznaczamy zbiór określony nierównościami:
\(\displaystyle{ \{ (p,q) \} = \{(p,q): p<14 \ \ \wedge \ \ q>7p -49, \ \ p, q \in \NN \}\ \ (1)}\)
Zbiór rozwiązań w liczbach naturalnych układu nierówności \(\displaystyle{ (1)}\) będzie zawierał wszystkie punkty \(\displaystyle{ (p,q) , \ \ p, q\in \NN}\) , wewnętrzne wielokąta wypukłego o wierzchołkach:
\(\displaystyle{ (0,0),\ \ (7,0), \ \ (14,49).}\)
Takich punktów jest nieskończenie wiele.
Są to punkty o współrzędnych:
\(\displaystyle{ (1,q), (2, q),..., (7, q ), (8, q),..., (13, q),}\) gdzie współrzędna \(\displaystyle{ q}\) spełnia nierówność \(\displaystyle{ (1)}\) i \(\displaystyle{ q \in \NN.}\)
\(\displaystyle{ \{ (p,q) \} = \{(p,q): p<14 \ \ \wedge \ \ q>7p -49, \ \ p, q \in \NN \}\ \ (1)}\)
Zbiór rozwiązań w liczbach naturalnych układu nierówności \(\displaystyle{ (1)}\) będzie zawierał wszystkie punkty \(\displaystyle{ (p,q) , \ \ p, q\in \NN}\) , wewnętrzne wielokąta wypukłego o wierzchołkach:
\(\displaystyle{ (0,0),\ \ (7,0), \ \ (14,49).}\)
Takich punktów jest nieskończenie wiele.
Są to punkty o współrzędnych:
\(\displaystyle{ (1,q), (2, q),..., (7, q ), (8, q),..., (13, q),}\) gdzie współrzędna \(\displaystyle{ q}\) spełnia nierówność \(\displaystyle{ (1)}\) i \(\displaystyle{ q \in \NN.}\)