Równania mnożenie stronami pytanie

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
mesiu20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 lip 2017, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwwa
Podziękował: 1 raz

Równania mnożenie stronami pytanie

Post autor: mesiu20 »

Witam, mam pytanie kiedy mnożę stronami czy powinienem zawsze mnożyć wszystkie wspolczynniki ? Czy są jakieś wyjątki?
Np w tym przypadku:

\(\displaystyle{ \frac{2}{3} \cdot \left( x+5\right) = \frac{4}{9} / \cdot \frac{3}{2} \\
x+5= \frac{2}{3}}\)


Dlaczego w tym przypadku mnozymy tylko \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\), a \(\displaystyle{ x+5}\) już nie ?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2018, o 11:53 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Belf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 113 razy

Równania mnożenie stronami pytanie

Post autor: Belf »

mesiu20 pisze: Dlaczego w tym przypadku mnozymy tylko \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\), a x+5 już nie ?

Bo masz iloczyn: \(\displaystyle{ \frac{3}{2}\cdot \frac{2}{3}\cdot(x+5)}\) , w którym pierwsze dwa czynniki dają wynik \(\displaystyle{ 1}\), czyli otrzymujesz:\(\displaystyle{ 1\cdot(x+5) = x+5}\)
mesiu20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 12 lip 2017, o 20:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wwwa
Podziękował: 1 raz

Równania mnożenie stronami pytanie

Post autor: mesiu20 »

Belf pisze:
mesiu20 pisze: Dlaczego w tym przypadku mnozymy tylko \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\), a x+5 już nie ?
Bo masz iloczyn: \(\displaystyle{ \frac{3}{2}\cdot \frac{2}{3}\cdot(x+5)}\) , w którym pierwsze dwa czynniki dają wynik \(\displaystyle{ 1}\), czyli otrzymujesz:\(\displaystyle{ 1\cdot(x+5) = x+5}\)
nie o to pytalem. pytalem czemu \(\displaystyle{ x+5}\) nie jest rowniez mnozone razy \(\displaystyle{ \frac23}\). Skoro powinnismy kazdy element pomnozyc skoro mnozę stronami
Ostatnio zmieniony 27 lis 2018, o 12:09 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34296
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5203 razy

Równania mnożenie stronami pytanie

Post autor: Jan Kraszewski »

mesiu20 pisze:Skoro powinnismy kazdy element pomnozyc skoro mnozę stronami
A kto Ci takie rzeczy naopowiadał?

JK
Belf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 10 lis 2017, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 113 razy

Re: Równania mnożenie stronami pytanie

Post autor: Belf »

A jeśli masz iloczyn: \(\displaystyle{ 3 \cdot 5}\) i mnozysz go przez \(\displaystyle{ 2}\),to czy wymnażasz każdy
czynnik przez \(\displaystyle{ 2}\) ?

Który wynik jest prawidłowy:

\(\displaystyle{ (3 \cdot 5) \cdot 2 = 3 \cdot 2 \cdot 5 \cdot 2=60}\), czy: \(\displaystyle{ (3 \cdot 5) \cdot 2=15 \cdot 2=30}\) ?
Ostatnio zmieniony 27 lis 2018, o 12:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
ODPOWIEDZ