Sprawdz czy suma liczb niewymiernych

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
alfix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 4 paź 2007, o 20:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brzeg
Podziękował: 3 razy

Sprawdz czy suma liczb niewymiernych

Post autor: alfix »

Sprawdź czy suma liczb niewymiernych:

1 + \(\displaystyle{ \sqrt{12}}\)

5- 2\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
jest liczbą wymierną...
mostostalek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1384
Rejestracja: 26 lis 2006, o 21:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 268 razy

Sprawdz czy suma liczb niewymiernych

Post autor: mostostalek »

zapiszmy najpierw: \(\displaystyle{ \sqrt{12}=\sqrt{4\cdot3}=2\sqrt{3}}\)

stąd dostajemy:
\(\displaystyle{ 1+2\sqrt{3}+5-2\sqrt{3}=6}\) a to jest oczywiście liczba wymierna
ODPOWIEDZ