Państwo Nowakowie, jadąc samochodem na wypoczynek w góry, pierwszą połowę drogi przebyli ze średnią prędkością 80 km/godz., a drugą połowę ze średnią prędkością 45 km/godz. Z jaką prędkością pokonali całą trasę?
Proszę o rozwiązanie. Pozdrawiam
km/godz.
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kruszyny
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 21 razy
km/godz.
Skorzystaj ze wzoru na średnią harmoniczną i
\(\displaystyle{ \frac{2*v_{1}*v_{2}}{v_{1}+v_{2}}}\) =\(\displaystyle{ \frac{2*45*80}{45+80}}\) =\(\displaystyle{ 57,6\frac{km}{h}}\)
Jeśli pomogłem kliknij pomógł-z góry dziękuje
\(\displaystyle{ \frac{2*v_{1}*v_{2}}{v_{1}+v_{2}}}\) =\(\displaystyle{ \frac{2*45*80}{45+80}}\) =\(\displaystyle{ 57,6\frac{km}{h}}\)
Jeśli pomogłem kliknij pomógł-z góry dziękuje
-
- Użytkownik
- Posty: 119
- Rejestracja: 17 paź 2006, o 17:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z nikąd
- Podziękował: 7 razy