Cześć! Mam pewne zadanie jest to działanie z dużymi liczbami zapisane w notacji wykładniczej. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższej pracy i o wytłumaczenie.
Treść:
\(\displaystyle{ \frac{9 10^9 (5 10^{-5})^2}{10^2}}\)
Proszę o jak najszybszą i treściwą odpowiedź. Z góry dziękuję. Pozdrawiam
Działania na dużych liczbach(zapisane w notacji wykl.)
Działania na dużych liczbach(zapisane w notacji wykl.)
Ostatnio zmieniony 4 paź 2007, o 20:16 przez golden098, łącznie zmieniany 1 raz.
- abrasax
- Użytkownik
- Posty: 844
- Rejestracja: 20 maja 2005, o 13:19
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Zabrze
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 161 razy
Działania na dużych liczbach(zapisane w notacji wykl.)
Rozumiem, że polecenie brzmi "oblicz"
\(\displaystyle{ \frac{9 10^9 5^2 10^{-5 2}}{10^2} = \frac{9 10^9 5^2 10^{-10}}{10^2}= \frac{9 5^2 10^{9-10}}{10^2} = 9 5^2 10^{-1} 10^{-2} = 9 5^2 10^{-1-2}= 9 5^2 10^{-3} =225 10^{-3} = 0,225}\)
rozwiązanie w notacji wykładniczej:
\(\displaystyle{ 2,25 10^{-1}}\)
\(\displaystyle{ \frac{9 10^9 5^2 10^{-5 2}}{10^2} = \frac{9 10^9 5^2 10^{-10}}{10^2}= \frac{9 5^2 10^{9-10}}{10^2} = 9 5^2 10^{-1} 10^{-2} = 9 5^2 10^{-1-2}= 9 5^2 10^{-3} =225 10^{-3} = 0,225}\)
rozwiązanie w notacji wykładniczej:
\(\displaystyle{ 2,25 10^{-1}}\)
Działania na dużych liczbach(zapisane w notacji wykl.)
Dziękuję za odpowiedź, aczkolwiek wynik powinien wyjść 2250.
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 24 wrz 2007, o 18:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 3 razy
Działania na dużych liczbach(zapisane w notacji wykl.)
nie masz racji, abrasax ma poprawny wynikgolden098 pisze:Dziękuję za odpowiedź, aczkolwiek wynik powinien wyjść 2250.