Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:
Wykonaj obliczenia. Wynik podaj z dokładnością do jednego miejsca po przecinku.
a) \(\displaystyle{ \frac{2,4 : 0,06 - 0,18 : 0,9}{2,3 * 0,87 + 0,13 *2,3}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{6,2 : 0,31 + 0,00325 : 0,013}{1,6 * 0,625 - 1 : 0,25}}\)
c) \(\displaystyle{ \frac{(0,6+ 0,425 - 0,05) : 0,01}{30,75 - 11,25}}\)
d) \(\displaystyle{ \frac{0,32 * 6 + 0,03 - (5,3 - 3,88) + 0,67}{0,48:4}}\)
e) \(\displaystyle{ \frac{3:(0,25 - 0,05) + (34,06 - 33) * 5}{2,5 * (0,8+1,2)}}\)
f) \(\displaystyle{ frac{1,5 : 0,03}{1,8 * 0,25 + \(\displaystyle{ \frac{46}{1 + 2,2 + 0,8}}}\)}\)
Dokładność do jednego miejsca
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Dokładność do jednego miejsca
a)
\(\displaystyle{ \frac{40-0,2}{2,001+0,299}=\frac{398}{10}:\frac{23}{10}=\frac{398}{23}}\)
\(\displaystyle{ \frac{40-0,2}{2,001+0,299}=\frac{398}{10}:\frac{23}{10}=\frac{398}{23}}\)