Zapisz liczbę za pomocą działań arytmetycznych

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Waldek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 3 paź 2007, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tczew
Podziękował: 1 raz

Zapisz liczbę za pomocą działań arytmetycznych

Post autor: Waldek »

Mam dwa zadania syna który nie może ich rozwiązać , a ja tymbardziej jestem zielony oto one: ZAPISZ
a) liczbę 43 za pomocą pięciu dwójek i działań arytmetycznych

b)liczbę 13 za pomoćą pięciu szóstek i działań arytmetycznych

PROSZE O SZYBKĄ ODPOWIEDZ znających ROZWIĄZANIE
Ostatnio zmieniony 3 paź 2007, o 12:17 przez Waldek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Zapisz liczbę za pomocą działań arytmetycznych

Post autor: Lady Tilly »

\(\displaystyle{ 43=(22{\cdot}2)-\frac{2}{2}}\)
magda2210
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wielkopolskie
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 3 razy

Zapisz liczbę za pomocą działań arytmetycznych

Post autor: magda2210 »

Pamiętaj o kolejności wykonywania działań
b) \(\displaystyle{ {[(6 6)+6]:6}+6=13}\)
Waldek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 3 paź 2007, o 11:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tczew
Podziękował: 1 raz

Zapisz liczbę za pomocą działań arytmetycznych

Post autor: Waldek »

magda2210,
ZAPOMNIAŁEM DOPISAĆ ZE CHODZI BEZ BEZ NAWIASÓW KWADRATOWYCH I BEZ UŁAMKÓW JESZCZE TEGO NIE PRZERABIALI
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Zapisz liczbę za pomocą działań arytmetycznych

Post autor: Lady Tilly »

Lady Tilly pisze:\(\displaystyle{ 43=(22{\cdot}2)-\frac{2}{2}}\)
można to zapisać tak:
43=22×2-2÷2
magda2210
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wielkopolskie
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 3 razy

Zapisz liczbę za pomocą działań arytmetycznych

Post autor: magda2210 »

\(\displaystyle{ (6 6 + 6) : 6 + 6 = 13}\)
to to samo, tylko trzeba zwrócić uwagę na kolejnośc wykonywania działań
Awatar użytkownika
Plant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 331
Rejestracja: 16 sty 2006, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grudziadz/Warszawa
Pomógł: 70 razy

Zapisz liczbę za pomocą działań arytmetycznych

Post autor: Plant »

\(\displaystyle{ 6^{6-6}+6+6=13}\)
Mamy tylko znaki dodawania i odejmowania.
ODPOWIEDZ