Układy równań - potweirdzenie rozwiazania

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Trok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 5 razy

Układy równań - potweirdzenie rozwiazania

Post autor: Trok »

Witam! Mam taki oto uklad rownan:

Kod: Zaznacz cały

 
 /(x+5)(y-2)=(x+2)(y-1)
<
 (x-4)(y+7)=(x-3)(y+4)
Wyniki jakie mi wychodza to : x=88 y=32
Prosze mi powiedziec czy wyszyly mi dobre wyniki, jesli nie to prosze podac poprawne.
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 670
Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
Podziękował: 98 razy
Pomógł: 37 razy

Układy równań - potweirdzenie rozwiazania

Post autor: Atraktor »

poprostu podstaw te wyniki i sprawdz czy L=P to wtedy dowiesz sie czy ci wyszly poprawe;p
Trok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 5 razy

Układy równań - potweirdzenie rozwiazania

Post autor: Trok »

Jesli by ktos mogl sprawdzic mi te wyniki Bede naprawde wdzieczny. Jest to dla mnie bardzo wazne, bo musze wiedziec czy nie popelnilem jakiegos bledu w obliczeniach.
exupery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 518
Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kluczewsko
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 67 razy

Układy równań - potweirdzenie rozwiazania

Post autor: exupery »

pierwsze jest dla tych liczb ok, ale drugie
\(\displaystyle{ (88-4)(32+7)=3276}\)
\(\displaystyle{ (88-3)(32+4)=3060}\)

wegług mnie \(\displaystyle{ x=7;y=5}\)
Trok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 2 paź 2007, o 19:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 5 razy

Układy równań - potweirdzenie rozwiazania

Post autor: Trok »

exupery dzieki wielkie xD Wynik się zgadza! Jesli moglbys jeszcze dac mi rozwiazanie tego rownania... Pomogl masz jak w banku xD
exupery
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 518
Rejestracja: 21 lut 2007, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kluczewsko
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 67 razy

Układy równań - potweirdzenie rozwiazania

Post autor: exupery »

\(\displaystyle{ \begin{cases} xy- 2x+ 5y- 10= xy- x +2y- 2\\xy+ 7x- 4y- 28= xy+ 4x- 3y- 12 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -x+ 3y=8\\3x- y= 16\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -3x+ 9y= 24\\3x- y= 16\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 8y=40}\)
\(\displaystyle{ y=5}\)
\(\displaystyle{ -x= -7}\)
\(\displaystyle{ x=7}\)
ODPOWIEDZ