Pierwiastek z ułamka

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Azulin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 9 wrz 2007, o 11:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Bełchatowa
Podziękował: 11 razy

Pierwiastek z ułamka

Post autor: Azulin »

Jak wyciągnąć pierwiastek z czegoś takiego:

5 * pierwiastek kwadratowy z \(\displaystyle{ \frac{1}{8}}\)
Awatar użytkownika
kuma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 259
Rejestracja: 16 sie 2007, o 22:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 70 razy

Pierwiastek z ułamka

Post autor: kuma »

\(\displaystyle{ 5*\sqrt{\frac{1}{8}}=5*\sqrt{\frac{1}{2}*\frac{1}{2}*\frac{1}{2}}=2.5*\sqrt{\frac{1}{2}*}=\frac{5}{4}\sqrt{2}}\)
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8601
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1816 razy

Pierwiastek z ułamka

Post autor: luka52 »

Zablokowany