Przekształcenie wyrażenia do wielomianu

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
Qwerty499
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 cze 2018, o 15:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Przekształcenie wyrażenia do wielomianu

Post autor: Qwerty499 »

prosze o pomoc w przekształceniu poniższego wyrażenia do postaci wielomianu
\(\displaystyle{ 2bA+2-(aA)(bA+2)(cA+2)(cA+2)(dA+2)(eA+2)(fA+2)(gA+2)=0}\)

podaje poprzednie wyrażenie które udało mi się przekształćić jako wzór
\(\displaystyle{ 2bA+2-(aA)(bA+2)(cA+2)(dA+2)-2dA=0}\)

\(\displaystyle{ abcdA ^{4}+2a(bc+bd+cd)A ^{3}+4a(b+c+d)A ^{2}+2(4a+d)A-2=0}\)
gdzie x wielomianu to A
Hayran
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 144
Rejestracja: 26 paź 2016, o 16:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 11 razy

Re: Przekształcenie wyrażenia do wielomianu

Post autor: Hayran »

Skoro wiesz jak tego typu zadania się rozwiązuje, to i podany przykład nie powinien sprawić Ci kłopotu Po prostu wymnażasz i później wyciągasz przed nawias kolejno \(\displaystyle{ A^8, A^7, ...}\)
Qwerty499
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 cze 2018, o 15:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Re: Przekształcenie wyrażenia do wielomianu

Post autor: Qwerty499 »

to prawda poradziłem sobie
ODPOWIEDZ