Oszacuj wartość pierwiastka

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
edaro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 268
Rejestracja: 18 gru 2006, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 56 razy
Pomógł: 16 razy

Oszacuj wartość pierwiastka

Post autor: edaro »

Witam,

Z góry przepraszam za zły dział, ale na prawdę nie wiedziałem gdzie ten temat tak na prawdę pasuje. Zadanie to oszacowanie wartości pierwiastka:
\(\displaystyle{ \sqrt{0,94}}\)
Zrobiłem to tak:
\(\displaystyle{ \sqrt{0,94} \sqrt{2 0,47} 0,47}\)
Czy zrobiłem to dobrze dla tego przykładu?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Undre
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1430
Rejestracja: 15 lis 2004, o 02:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja:
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 92 razy

Oszacuj wartość pierwiastka

Post autor: Undre »

pierwiastek z liczby mniejszej od jeden będzie większy od tej liczby mym skromnym zdaniem
Awatar użytkownika
Sir George
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1145
Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Konopii
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 203 razy

Oszacuj wartość pierwiastka

Post autor: Sir George »

Wielka Racja Undre

.

Moim skromnym zdaniem \(\displaystyle{ 0,94\, =\, 1-0,06\, \, 1-0,06+0,0009\,=\,(1-0,03)^2}\) co daje \(\displaystyle{ \sqrt{0,94}\,\approx\,0,97}\)
ODPOWIEDZ